Купувайте повече боеприпаси: какво научава НАТО, докато помага на Украйна

НАТО трябва да бъде подготвена да се бори в окопна война в стила на Първата световна война и артилерийски баражи, като в същото време противодейства на атаки и наблюдение от въоръжени дронове

07:56 | 20 януари 2023
Автор: Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съюзниците от НАТО вероятно ще инвестират в способности за противовъздушна отбрана и по-големи запаси от боеприпаси през следващите години в отговор на поуките, които са научили от войната на Русия в Украйна, каза военният началник на алианса.

Инвазията на Русия показва, че Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде подготвена да се бори в окопна война в стила на Първата световна война и артилерийски баражи, като в същото време противодейства на атаки и наблюдение от въоръжени дронове, каза в интервю за Bloomberg адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на алианса.

„Трябва да се подготвим за бъдещето, но все още трябва да можем да се бием във войната от миналото“, каза Бауер, посочвайки решаващата роля на сухопътните сили, както и на ракетните и въздушните атаки в Украйна.

Руските ракети са особено вредни, унищожавайки гражданска и критична инфраструктура и убивайки десетки, включително при нападение в Днепър миналия уикенд. В същото време Украйна, с помощта на Европа и САЩ, става все по-умела в прихващането на руски ракети и дронове.

Това означава, че системите за противовъздушна отбрана, които могат да се противопоставят на балистични и крилати ракети, изтребители и дронове, ще бъдат една област, в която „много нации“ ще инвестират повече през следващото десетилетие, каза Бауер.

Няма непременно всички членове на НАТО да инвестират в системи за противовъздушна и противоракетна отбрана тип Patriot, тъй като някои съюзници вече са специализирани в тях, добави той, но държавите вероятно ще купуват повече системи със среден обсег.

Способностите за дълбоки удари, които могат да унищожат вражеските съоръжения, които изстрелват ракети, също ще бъдат от решаващо значение, каза той, отбелязвайки, че това вероятно ще бъдат системи, които ще позволят на съюзниците да изстрелват ракети или от въздуха към наземна цел, или от земята към друга наземна цел.

Председателят ръководи двудневна среща в Брюксел с военни началници на НАТО, започваща в сряда, на която страните обсъдиха войната в Украйна и отбранителното планиране на алианса.

Бауер отхвърли всяка идея, че алиансът е изправен пред по-малко натиск да засили способностите си поради неуспехите на Русия на бойното поле. Той отбеляза, че военната стратегия на алианса все още се съсредоточава около възможностите на Русия преди инвазията през февруари миналата година. Докато НАТО напредва с изпълнението на тези планове, алиансът се приспособява към начина, по който вижда развитието на руската заплаха.

„Убедени сме, че руснаците ще възстановят въоръжените си сили – това ще отнеме време, ще отнеме пари, те ще се поучат от собствените си грешки“, каза той. "Не трябва да подценяваме руснаците."

Дроновете също придобиват все по-голямо значение, каза военният началник, тъй като алиансът все повече претегля ползите от масовите количества по-евтини продукти, които могат да бъдат по-лесно заменени, срещу високо прецизните, но по-скъпи оръжия. Докато изтребител F-35, например, е по-малко уязвим и може да изпълнява много функции, като събиране на голямо количество данни, той също е скъп и труден за бърза замяна, ако бъде свален.

„Количеството може да бъде и качество“, каза Бауер. „Ако имате по-просто оборудване, което можете да замените по-лесно, понякога това също е предимство.“

Огромното количество боеприпаси, които използват и двете страни, също създава спешна нужда съюзниците да увеличат производството – както за да даряват на Украйна, така и за попълване на собствените запаси на нациите. Средно Русия използва 20 000 снаряда на ден, приблизително количеството, което САЩ произвеждат за един месец, каза Бауер.

Въпреки че както Русия, така и Украйна отбелязват спад на запасите от боеприпаси, украинските сили са били по-ефективни и по-успешни в поразяването на целите си, отколкото обратното, каза военният началник на НАТО, добавяйки, че и двете страни на някакъв етап ще трябва да ограничат използването им на боеприпаси.

Украйна предупреди, че Русия може да започне нова офанзива, включително нов опит за превземане на Киев, но Бауер каза, че това „няма да е нещо, което руснаците могат да направят утре“. Той посочи проблемите на руската страна в жива сила, техника, боеприпаси и ръководство. Много офицери загинаха при последните атаки, добави той, което ще попречи на способността на Москва да командва по-големи сили.

Бауер също подчерта значението на устойчивото украинско общество за успеха му в отблъскването на Русия, като похвали цивилните за споделянето на разузнавателна информация и подкрепата на правителството въпреки загубата на живот и унищожаването на енергийна, отоплителна и водна инфраструктура.

„Украинците знаят за какво се борят – за своята нация и своята идентичност. Руснаците все още не знаят за какво се бият“, каза Бауер. „За нас в НАТО е важно да научим и този урок.“