Големият урок от войната в Украйна: има само една суперсила

Войната също е доказателство за влиянието, което американската мрежа от глобални съюзи предоставя: Вашингтон обедини десетки напреднали демокрации в множество региони, за да подкрепят Украйна

20:15 | 12 януари 2023
Обновен: 20:46 | 12 януари 2023
Автор: Хал Брандс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чувството да търсим добри новини във войната на Русия в Украйна, като се има предвид колко нещастие е причинил този конфликт, е отвратително Но геополитическите трагедии могат да служат за педагогически цели. Ако не друго, тази война илюстрира как би изглеждал свят без американска мощ – и как изглежда, когато САЩ използват умело тази несравнима сила.

Ежедневната ми работа включва преподаване на студенти от университета "Джон Хопкинс" относно международните отношения. Периодично трябва да си напомням, че човек може да прости на милениалите и членовете на Gen Z, че имат заблуден поглед върху глобалната роля на САЩ.

В продължение на две десетилетия забележителните събития във външната политика на САЩ бяха скъпи, неуспешни войни в Ирак и Афганистан. Ако не сте достатъчно възрастни, за да си спомняте обединението на Германия през 1990 г. или войната в Персийския залив от 1990-91 г., може да ви е трудно да се сетите за международна мега-криза, управлявана от Вашингтон с апломб.

Това не е в подкрепа на пресилените критики на американското държавно управление през двете десетилетия след Студената война. Много успехи на външната политика са невидими, защото включват предотвратяване на ужасни резултати - може би допълнителни, катастрофални терористични удари след 11 септември; или глобална депресия през 2008-09 г.

Но ако съзнанието ви за външната политика на САЩ е ограничено от нахлуването в Ирак през 2003 г. и унизителното изтегляне от Афганистан през 2021 г., може да се чудите дали Вашингтон наистина знае какво прави. И ако сте израснали в свят след Студената война, където глобалните войни и жестоките съперничества на 20-ти век изглеждат като древна история, може да се запитате каква е всъщност стойността на водения от САЩ международен ред.

Войната в Украйна носи двойна поука. Първо, тя ясно илюстрира колко мрачен и брутален може да бъде постамериканският свят. Украйна, оставена на произвола на съдбата, бързо щеше да се поддаде на нахлуването на президента Владимир Путин. Сега щеше да страда от показни съдилища, екзекуции и затваряне на нейните лидери и сурови наказания на всеки, който се съпротивлява на руското управление.

Причината, поради която толкова много източноевропейски страни настояваха да влязат в съюзническата мрежа на САЩ през последните 25 години, е, че те разбират, че агресията и варварството, които сме виждали в Украйна, са били норма за голяма част от човешката история. Такива безчинства просто бяха потиснати до безпрецедентна степен от егоистичното, но сравнително доброжелателно ръководство на САЩ след Втората световна война.

За щастие, войната в Украйна също предложи навременен пример за това колко могъща и ефективна може да бъде една ангажирана Америка. Администрацията на президента Джо Байдън не успява да направи всичко правилно: например, ранните ѝ оценки за волята на Украйна да се бие бяха твърде песимистични, а първоначалните ѝ усилия да възпре руската ядрена ескалация бяха объркани и объркващи. Но цялостното представяне беше доста добро, помагайки на Украйна да процъфтява във война, в която тя не се предполагаше да оцелее, и демонстрирайки, че светът няма да бъде наистина многополюсен в скоро време.

Американската разузнавателна общност обикновено попада в новините, когато обърка нещата. Но коя друга страна има разузнавателна институция, която би могла да схване толкова много неща правилно за събития на другия край на света?

Американските шпиони надушиха агресията на Путин месеци предварително и дадоха критично предупреждение на Украйна за това как ще се развие инвазията. САЩ предоставиха информация в реално време, която позволи на Киев да планира най-ефективните си настъпления и да извърши най-зрелищните си удари. Това представяне вероятно не е незабелязано от президента на Китай Си Дзинпин, който сега трябва да се тревожи, че всеки опит за нападение над Тайван може бързо да се превърне в най-зле пазената тайна на земята.

Войната също е доказателство за влиянието, което американската мрежа от глобални съюзи предоставя: Вашингтон обедини десетки напреднали демокрации в множество региони, за да подкрепят Украйна и да санкционират Русия.

Този отговор, на свой ред, рекламира способността на САЩ да нанесе икономическа болка. Санкциите и контролът върху износа, които Вашингтон и неговите приятели наложиха, може и да не принудят Путин да напусне Украйна, но ще принудят страната му към бъдеще на стагнация и технологична изостаналост.

Освен това има контраст между руското военно оборудване - танкове, които се запалват катастрофално при попадение, ракети, които не се доближават до целите си - и американско военно оборудване. Предоставяйки само 20 ракетни установки HIMARS, Вашингтон помогна на Киев да обърне хода на най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам; човек се чуди колко щети може да нанесе Украйна с 40 от тях.

Нищо от това не омаловажава представянето на украинците, чиито умения, издръжливост и креативност бяха просто страхотни. Но дори и тук войната е полезна противоотрова срещу някои скорошни американски песимизми: противно на това, което може да се мисли след обезсърчаващата развръзка в Афганистан, някои партньори на САЩ в областта на сигурността все пак са доста компетентни и ангажирани.

Прекалената самоувереност може да бъде смъртоносна и случилото се в Украйна не е гаранция, че Вашингтон ще успее в следващата криза с Пекин, Москва или Техеран. Но една война, в която САЩ дори не участват пряко, даде жизненоважен урок за Америка и нейните съперници: все още има само една суперсила.

Хал Брандс е колумнист в Bloomberg Opinion. Той е професор в Училището за напреднали международни изследвания на университета "Джон Хопкинс" и член на Съвета по външни работи на Държавния департамент на САЩ.