Официално: Германия ще изпрати 14 танка в Украйна, ще разреши износ от други страни

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви планове за изпращане на поне 30 танка M1 Abrams

13:25 | 25 януари 2023
Обновен: 13:49 | 25 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия ще изпрати танкове Leopard 2 в Украйна и ще одобри реекспорта им от страните партньори, заяви говорителят на германското правителство Щефен Хебестрейт в изявление в сряда.

Целта беше бързо да се създадат два батальона с танкове Leopard 2 за Украйна, се казва в изявлението, добавяйки, че Германия ще предостави като първа стъпка 14 танка Leopard 2 от военните си запаси. Обучението на украинските войски в Германия ще започне скоро, а Германия ще осигури и логистика и боеприпаси, се казва в съобщението.

Очаква се канцлерът Олаф Шолц да говори пред германския парламент по въпроса в 14 часа българско време.

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви планове за изпращане на поне 30 танка M1 Abrams.

Посланикът на Русия в САЩ каза, че новината е "поредната явна провокация".

Говорителят на Кремъл каза, че докладваното решение на Германия "няма да донесе нищо добро" и ще остави "трайна следа" върху отношенията с Русия.

Украински официални лица казват, че спешно се нуждаят от по-тежки оръжия и казват, че достатъчно бойни танкове могат да помогнат на силите на Киев да завземат територия от руснаците.

Но досега САЩ и Германия устояваха на вътрешен и външен натиск да изпратят своите танкове в Украйна.

Вашингтон цитира като причина за това дългото обучение и сериозна поддръжка, необходими за високотехнологичните Abrams.

Германците претърпяха месеци на болезнен политически дебат на фона на опасения, че изпращането на танкове ще ескалира конфликта и ще превърне НАТО в пряка страна във войната с Русия.

Американски медии съобщават, че съобщение относно доставките на Abrams за Украйна може да дойде още в сряда, като цитираните неназовани служители казват, че могат да бъдат изпратени поне 30 броя.

Въпреки всичко може да отнеме много месеци на американските бойни машини, за да стигнат до фронта.

Съобщава се, че германски официални лица са настоявали, че ще се съгласят с прехвърлянето на Leopard 2 на Украйна само ако САЩ изпратят M1 Abrams.

„Ако германците продължат да казват, че ще изпращаме или освобождаваме Leopard само при условията, при които американците изпращат Abrams, ние трябва да изпратим Abrams“, каза сенаторът демократ Крис Кунс, съюзник на Байдън, пред Politico във вторник.

Великобритания вече заяви, че ще изпрати танкове Challenger 2 в Украйна.

Полша - една от 16-те европейски страни и страни от НАТО, която разполага с германски танкове Leopard 2 - настоява да изпрати превозните средства в Украйна, но според правилата за износ се нуждае от разрешението на Берлин.

Западните танкове – включително Challenger 2 на Обединеното кралство, Leopard 2 на Германия и Abrams, произведени в САЩ – се смятат за по-добри от машините от съветската епоха, като вездесъщия Т-72.

Те ще осигурят на украинските екипажи повече защита, скорост и точност.

Но западните модерни основни бойни танкове сами по себе си не са чудодейно оръжие или "промяна на играта". Това ще бъде и допълнителното въоръжение, което се доставя заедно с тях.

През последните седмици имаше съществена промяна в тежките оръжия, доставяни от Запада - включително още стотици бронирани машини, артилерийски системи и боеприпаси.

Комбинирани заедно, те са вид военна техника, необходима за пробиване през руските линии и за връщане на територия.

Ако украинските войски могат да бъдат обучени и оръжията да бъдат доставени навреме, те биха могли да формират ключови елементи на всяка пролетна офанзива. Липсващ елемент за настъпателни операции все още е въздушната мощ.

Украйна иска от Запада да предостави модерни бойни самолети от началото на войната. Досега нито един не е доставен.

Съюзническите нации бяха разочаровани от това, което възприеха като нежелание на Германия да изпрати бронираните превозни средства през последните дни.

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза по-рано, че Берлин е дал зелена светлина на други нации да обучават украинци да използват танкове Leopard 2, но не се е ангажирал да изпрати свои собствени.

Анатолий Антонов, руският посланик във Вашингтон, написа в Telegram: „Ако Съединените щати решат да доставят танкове, тогава оправдаването на такава стъпка с аргументи за „отбранителни оръжия“ определено няма да работи.

"Това би било поредната явна провокация срещу Руската федерация."

Обещани танкове до момента:

Обединеното кралство: британското правителство обяви на 14 януари, че ще изпрати ескадрон или 14 бойни танка Challenger 2.

Полша: Варшава заяви, че е готова да изпрати до 14 от своите танкове Leopard 2 и оказва натиск върху Берлин да одобри този ход.

Норвегия: правителството обмисля дали да изпрати някои от своите танкове Leopard, съобщават местни вестници.

Финландия: каза, че може да дари малък брой танкове Leopard 2 на Украйна, ако по-широка група европейски държави също решат да го направят, но това ще зависи от одобрението на Берлин.

Испания: El Pais съобщава, че Мадрид ще се присъедини към доставката на танкове Leopard за Киев. Испанското правителство обуслови участието си в операцията за предоставяне на Украйна на система, способна да противодейства на огневата мощ на съвременните руски танкове, с наличието на споразумение на европейско ниво.