Конфискуваните коли заради забава на лизингови вноски в САЩ надскочиха нивата от 2009

Инфлацията раздува разходите за ежедневни нужди, а пазарът на труда се охлажда

15:00 | 28 януари 2023
Автор: Клер Балантайн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Загубата на личния автомобил е само началото. Когато 21-годишният Коби Хач излиза пред дома си в Чикаго през декември и не може да намери своя Dodge Journey от 2013 г., той знае, че автомобилът му е бил конфискуван. От месеци той изоставал с плащанията. 

Без кола не можел да върши работата си като шофьор на доставки за Amazon и бил уволнен. Сега се сблъсква с трудности с плащането на наема и не може да си позволи хранителни продукти, дори с талони за храна. 

"През последните няколко месеца беше много стресиращо", казва той. "Инфлацията наистина се отразява зле на хората".

Хач е част от нарастващата група американци, които се сблъскват с отнемане на автомобили, което е зловещ знак за икономиката на САЩ. По време на пандемията рязкото покачване на цените на употребяваните автомобили принуди купувачите да вземат по-големи заеми за своите превозни средства. Месечните вноски изглеждаха поносими в ерата на стимулиращите програми, свития пазар на труда и растящите акции, но това се промени за много хора, тъй като инфлацията намалява бюджетите им, а пазарът на труда се охлажда. 

Сега повече американци не успяват да изплатят вноските си за автомобил, отколкото по време на финансовата криза. През декември процентът на високорисковите автомобилни кредитополучатели, които са закъснели с поне 60 дни с плащането на сметките си, се е увеличил до 5,67%, в сравнение със седемгодишното дъно от 2,58% през април 2021 г., по данни на Fitch Ratings. За сравнение, през януари 2009 г. този процент е бил 5,04% - пикът по време на рецесията. 


Ръст на просрочията при автомобилите. Процентът на кредитополучателите, които закъсняват с поне 60 дни с плащането на вноските си за автомобил, се увеличава

По-високите лихвени проценти правят още по-трудно извършването на месечните плащания. Средният лихвен процент по нов автомобилен кредит е 8,02% през декември, в сравнение с 5,15% година по-рано, по данни на Cox Automotive. Лихвеният процент може да бъде много по-висок за кредитополучателите, които не са в добро финансово състояние.

За Хач общата месечна сметка за автомобила му достига около 1000 долара, включително разходите за застраховка, благодарение на огромния лихвен процент от 26%. Дори и да успее да спести достатъчно, за да си върне автомобила (като плати около 1 100 долара за таксата за отнемане), има голяма вероятност да не може да плаща вноските през следващите месеци, особено сега, когато е безработен. 

Борба за достъпност
Макар че броят на отнеманията на автомобили се увеличава, той все още е под нивата отпреди пандемията. В Манхайм, компания за автомобилни търгове, броят на отнетите автомобили се е увеличил с 11% през 2022 г. в сравнение с предходната година, но това все още е с 26% по-малко в сравнение с 2019 г. 

Според Федералната търговска комисия кога точно кредиторът може да изземе автомобил, варира в зависимост от щата, но в много случаи това може да се случи веднага щом кредитополучателят изпадне в неизпълнение - често когато не е извършено дори единично плащане навреме. Обикновено обаче са необходими две или три последователни пропуснати плащания, за да се стигне до отнемане на собственост.

След като автомобилът бъде конфискуван, отнемането на собствеността може да повлияе на кредитния рейтинг на кредитополучателя, докато фигурира в кредитния доклад - обикновено около седем години, според Experian. 

Кредитен удар
Джоузеф Фийлдс от Форт Уърт, Тексас, е просрочил плащанията си за автомобила и сега е изправен пред удар по кредитния си рейтинг. При месечна сметка от 556 долара за неговото Subaru WRX от 2021 г. 25-годишният мъж изпитва затруднения да определи кои разходи да приоритизира. 

Опитал се да кандидатства за програма за затруднения чрез банката си, но вече било твърде късно. Седмица преди Коледа той се събудил с празна алея пред къщата си. 

Сега таксата за изземване и изтегляне на автомобила ще му струва 1600 долара - приблизително толкова, колкото е общата сума, която дължи и за забавени плащания. Опитва се да спести за друга кола, но това вероятно ще отнеме известно време. Един положителен факт е, че може да ходи пеша до работата си в местната поща. Но когато му се налага да отиде до магазина за хранителни стоки, трябва да помоли приятел или да вземе Uber, което увеличава още повече разходите. 

Фийлдс се притеснява как това ще се отрази на финансовото му бъдеще, особено на мечтата му един ден да си купи къща. Той смята, че отнемането на собствеността е намалило кредитния му рейтинг с около 40 точки. 

"Когато става въпрос за хора на моята възраст и по-млади, кредитът ни е все още нов, така че е по-трудно, а когато се случат подобни неща, това ни съсипва в дългосрочен план", казва той. 

Зловещ сигнал 
Жеа Зарекор в Сан Антонио в момента се опитва да преговаря с кредитора си, за да не бъде иззета нейната Honda Fit от 2013 г. Междувременно тя я крие. 

53-годишната жена, която в момента учи за бакалавърска степен по информационни технологии, дели месечната сметка за автомобила - около 178 долара - със съквартирантката си. Но след това съквартирантката губи работата си и с нарастването на цените на хранителните стоки и предметите от ежедневието просто не остава достатъчно за вноските за колата. 

Зарекор се опитва да изкарва допълнителни пари със странна работа като секретарка на трудов договор и участие в медицински изследвания, но често се чувства безнадеждно, казва тя. 

"Парите ни не стигат както преди", казва тя. "Не виждам цените да се понижават, така че единственото облекчение, което очаквам, е, като получа диплома".