Ще удари ли инфлацията през 2023

Енда Къран, Bloomberg

06:28 | 18 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Ето една добра новина. Инфлацията по света най-после се понижава. В САЩ, през декември инфлацията на годишна база е нараснала с 6,5%. Това е най-бавното нарастване от декември 2021. Но макар потребителите вероятно да забелязват известно облекчение, когато плащат за хранителните продукти, инфлацията все още е над нормалните нива.

Федералният резерв намекна, че ще забави темповете на повишаване на лихвите само когато инфлацията също се забави.

Заради топлата зима, цените на природния газ се понижиха, което улесни много хора. Петролът е на най-ниското си ниво от ноември. Към края на 2022, забавянето на инфлацията означаваше, че ръстът на лихвите може да се успокои.

Междувременно, в Китай няма шанс инфлацията да скочи така както на други места. За правителствата инфлацията си остава реално притеснение. Докато цените на стоките може и да намаляват, обявяваните заплати  остават високи.

Скептиците ни предупреждават да не обявяваме края на инфлационния цикъл. Те казват, че инфлацията може и да е достигнала пика си, но може отново да се ускори. Много по-забавена от очакваната инфлация би намалила напрежението за хората с ипотеки, тъй като лихвите през миналата година нараснаха с най-бързо темпо от 40 години насам.

Ако 2022 ни е предложила някакъв урок, то той е, че инфлацията може да удари и в двете посоки.