Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инфлацията ще бъде овладяна до средата на 2023 г., ако няма ескалация във войната

Андрей Стойчев, финансов анализатор, 28.01.2023

21:22 | 28 януари 2023
Обновен: 11:45 | 31 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Има вече изявления в САЩ за намаляване на темпа на лихвите и постепенно спиране на увеличаването, което вероятно ще се случи в средата на годината или след летните ваканции. Ако се запазят нещата такива, каквито ги знаем, би трябвало инфлацията да е овладяна. Има обаче затишие на фронтовете между Украйна и Русия – като че ли нещо се подготвя и ще се разгърне в следващите няколко месеца. Това може да окаже доста сериозно влияние и върху цялата икономическа ситуация в Европа и САЩ. Ако изключим това от уравнението, покачването на лихвите ще се намали. Още преди това – стига да са ясни намеренията в тази посока, пазарът ще започне да реагира. Това заяви финансовият анализатор Андрей Стойчев в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Стойчев посочи, че в момента пазарите навлизат в следваканционно настроение.

„Оборотите растат, волатилността е много висока. В момента сме в разгара на сезона на отчетите, което допринася за волатилните настроения и движенията в двете посоки на пазара“.

По отношение на сезона на отчетите той отбеляза, че  компаниите показват покачване на печалби, които са съпоставими с повишаването на инфлацията и всички процеси, които се случват. „Това се приема като сигнал коя компания се справя добре при създалата се ситуация“, обясни той.

„Вижда се, че някои компании са консервативни по отношение на енергийните разходи… Би следвало да се анализират внимателно, защото вероятно ще покажат още по-добри резултати в следващите отчети“.

Стойчев определи като адекватна мярка решението на технологичните гиганти да съкратят служителите си – разглеждайки дружествата като инвестиция. Данни показаха, че големите дружества са освободили 97 хиляди служители през 2022 г. Според него обаче действията им са закъснели, имайки се предвид икономическите фундаменти. 

„Както се вижда с примера на Microsoft – компаниите имат своя ресурс да инвестират колкото се може повече за проекти, от които наистина има нужда, за да вземат накрая лъвския пай”.

По думите на Стойчев се задават все по-добри дни за златото. Той определи благородния метал като „един от добрите в момента инструменти за търговия“.

При петрола нещата са все по-странни, въпреки че сме далеч от пиковите моменти за цените на петрола. Определено инвеститорите имат едно наум и внимават с резките движения на пазара“, добави той.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.