Шок от цената на пицата в Италия - скокът далеч надхвърля инфлацията

Освен енергията, най-рязък скок на разходите в индекса има за моцарелата - с почти 27% за същия период - и брашното, което се е увеличило с малко под 22%.

20:00 | 26 януари 2023
Автор: Джовани Салцано
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Наслаждаването на едно от класическите италиански ястия вече е станало значително по-скъпо, като средната цена за приготвяне на пица "Маргарита" е нараснала с почти 30% през декември спрямо година по-рано.

Това далеч надхвърля инфлацията от 12,3% през миналия месец, която се дължи на рязкото поскъпване на енергията и храните. Контрастът подчертава, че дори след 75 млрд. евро, похарчени от правителството за подпомагане на италианците при плащането на сметките за газ и електроенергия, може да се направят още много неща, тъй като другите цени се покачват.

Анализът на типичната храна за Неапол се разкрива от новия месечен индекс на Блумбърг "Пица Маргарита", който има за цел да даде представа за шока от разходите за живот на италианците, като оценява компонентите за приготвяне на едно от най-известните и прости ястия в страната.

Въз основа на данни от Националния статистически институт и Министерството на финансите на Италия, показателят проследява нарастването на цените на основните съставки - брашно, домати, сирене моцарела и зехтин. Предполага се и потреблението на електроенергия, необходимо за приготвянето на една пица с домашна електрическа фурна.

Разходите за приготвяне на пица вкъщи нарастват много по-бързо от тези при избор на предварително приготвен артикул. Цената на този продукт се е увеличила само с 9,9 %. Икономиите от мащаба могат да помогнат за това.

Освен енергията, най-рязък скок на разходите в индекса има за моцарелата - с почти 27% за същия период - и брашното, което се е увеличило с малко под 22%. Тези и други съставки са доста често срещани в кошницата за пазаруване на едно типично домакинство, дори и не всеки да отделя време за приготвяне на пица вкъщи.

Въпреки че се водят дебати относно това кои добавки са допустими за истинската италианска пица - ананасът е забранен - "Маргарита", както и още по-простата версия без моцарела, известна като "Маринара", са разновидностите, които се ценят най-много от пуристите.

Вероятно те са най-често произвежданите сред 8-те милиона пици, които по оценки на хранителния справочник Il Gambero Rosso се приготвят в страната всеки ден.

Легендата разказва, че първоначално пица "Маргарита" е създадена в чест на посещението ѝ в Неапол през 1889 г. на Маргарита ди Савоя, първата кралица на Италия след нейното обединение. Цветовете на ястието, когато накрая се добави листо пресен босилек за аромат, пресъздават цветовете на зеленото, бялото и червеното италианско знаме.

Съществуват няколко разновидности на пицата, включително тънката като хартия римска и много богатата нюйоркска. Въпреки това неаполитанците твърдят, че тяхната пица е от собствен клас.

В подкрепа на това твърдение Европейският съюз я признава за продукт с гарантиран традиционен характер. Това обозначение изисква пещ на дърва с температура 485 градуса по Целзий, височина на кората най-малко 1-2 сантиметра и използване само на определени продукти, включително зехтин екстра върджин, пресен босилек, биволска моцарела или традиционна местна моцарела и местни домати.