Силата на пицата ще бъде тествана след разхлабването на мерките срещу Covid-19

Papa John’s, Domino's и други играчи в сектора отчитат ръст в продажбите си, но анализатори смятат, че той няма да е устойчив

22:10 | 15 юли 2020
Обновен: 22:13 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

По време на мерките срещу разпространението на коронавируса американците преоткриха доставките на пица, насърчавайки продажбите на компании като Pizza Hut и Papa John’s. Тази любов към пиците обаче може да е обречена да угасне, пише Bloomberg. 

Потребителите се насочиха към поръчките тази пролет, като предварителните данни на Papa John’s за едни и същи магазини в Северна Америка отчитат ръст на продажбите от 28% за последното тримесечие, а Pizza Hut отбеляза през май най-добрата си седмица по отношение на доставките и продажбите за вкъщи от осем години насам. Domino's заяви, че преминаването към повече продажби за вкъщи и доставки по време на пандемията е осигурило “попътен вятър” на компанията. 

Въпреки че акциите на тези компании поскъпват, инвеститорите не са убедени, че те ще задържат новите си клиенти. 

“Ще бъда абсолютно изненадан, ако компаниите успеят да запазят настоящите си нива на продажби, когато ситуацията се завърне към нормалното”, заяви анализатор на Edward Jones. 

Междувременно американската икономика продължава да се отваря въпреки скорошния ръст на новозаразени с коронавирус. Връщането към работата на повече ресторанти увеличава конкуренцията за компаниите, продаващи пици, които в продължение на няколко месеца бяха единствените заведения, извършващи доставки в определени части на страната. Ако ресторантите останат отворени, веригите за пица ще бъдат изправени пред предизвикателството да задържат клиентите, които привлякоха по време на пандемията. 

Въпреки че се очаква печалбите на веригите за пица през второто тримесечие да са едни от най-силните в историята, след като Domino’s отчете рекордно добри приходи за второ тримесечие във вторник, перспективите пред сектора се влошават през следващите три месеца и след това. 

Анализаторите, които до май очакваха продажбите на Domino’s за третото тримесечие да се подобрят на тримесечна база, преразгледаха прогнозите си, след като мерките в по-голямата част от Америка бяха разхлабени в края на май. Подобна промяна настъпи и в перспективите за представянето на Papa John’s. 

Все пак, ако случаите на заразени с коронавирус продължават да нарастват в някои части на САЩ, забавяйки темпа на икономическото възстановяване, американците могат да продължат да поръчват храна за вкъщи, което ще продължи да дава тласък на представянето на тези вериги. Въпреки че е малко вероятно блокади да бъдат въведени отново в цялата страна, възможно е продажбите на пица да се увеличат в щати като Тексас и Флорида, където случаите на заразени се увеличават, смята анализатор на Bloomberg Intelligence.

Междувременно веригите за пица правят всичко възможно, за да поддържат инерцията. През юни Domino’s въведе възможност за безконтактна доставка на пица, същата опция рекламират и Pizza Hut и Papa John’s.