Шуорцмън от Blackstone: Започваме да забелязваме забавяне на икономиката

Стив Шуорцмън, главен изпълнителен директор на Blackstone

12:55 | 24 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Каква според вас е голямата картина? В Давос говорим за дългосрочните перспективи. Какво се случва с икономиката в САЩ и по света?

Очевидно, ние в САЩ се борим с високите лихви, но го правим от позицията на икономика, която е в доста добра форма.

Една от причините за това е резултат от пандемията – по времена пандемията хората си стояха  у дома, но това, което много правителства не отчетоха са 90% процента от хората, които продължиха да работят и накрая се оказаха с много повече пари отколкото преди пандемията заради срива на структурата на разходите им.

Те не ходеха на кино, не напускаха домовете си, не пътуваха и не купуваха скъпи дрехи. И тези допълнителни два и половина трилиона долара бяха в банковата система. Сега те харчат тези пари и това помага икономиката да работи по-добре отколкото се очакваше.

Похарчени са половината от тези пари и независимо дали ще похарчат другата половина или ще я спестят, това си остава един допълнителен стимул, който поддържа американската икономика и доброто ѝ придвижване напред.

Разбира се, Фед се опитва да направи нещо по въпроса с инфлацията. Така и трябва, ако искат да я свалят обратно до 2%. Те са много агресивни в стъпките си и въпросът е какъв ефект имат те.

Започваме да забелязваме леко забавяне в икономиката и особено в чувствителните към лихвите сектори. Човек би  си помислил, че всичко ще има по-голямо въздействие, но все още не е така. И причината е, че ние развихме една икономика в две части: сектори чувствителни към лихвите като жилищния сектор, в който строителството на нови жилища е намаляло с 19%. По време на рецесия спадът обичайно е с 35%, така че виждате докъде сме стигнали и колко далеч сме от дъното. Засегнат беше и Уолстрийт и пазарите, защото когато покачваш лихвите и те са много високи спрямо изходния процент, това влияе неблагоприятно върху приходите.

Има и други сектори в икономиката, които все още са изключително силни и повишаването на лихвите не ги е засегнало до сега. Сектори като пътуванията, авиокомпаниите просто не могат да се справят с обемите. Курортите – след пандемията хората бяха толкова благодарни, че нищо по-лошо не им се е  случило, че искаха просто да празнуват и да живеят живота си. И всичко, което е близо до този тип лично потребление се справя изключително добре и не е засегнато от Фед.