Хаосът в криптосвета достигна до ипотечното кредитиране в САЩ

Всяка година заемодатели използват федерална система за евтини кредити, но има съмнения, че тя е насочвала неправомерно пари към крипто

20:05 | 25 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Защитен механизъм от ерата на Голямата депресия, който банките на Wall Street използват за краткосрочно финансиране, е най-новият ъгъл на традиционното финансиране, попаднал в капана на катаклизми в криптоиндустрията, съобщава Bloomberg.

В продължение на десетилетия Федералната банкова система за жилищни заеми е предпочитана опция за заемодатели, нуждаещи се от пари. Но неотдавнашните разкрития, че част от парите са отишли ​​в благоприятни за криптовалутите банки след колапса на борсата за дигитални активи FTX, подклаждат опасенията, че средствата отиват далеч от жилищните заеми, които програмата първоначално е предназначена да стимулира.

Всяка година заемодателите в САЩ използват системата FHLBank, за да заемат стотици милиарди долари при най-ниски лихвени проценти.

Нестабилният обществено-политически дебат за ролята на банките от системата сега се превръща в политически, след като финансови фирми като Silvergate Capital, Signature Bank и Metropolitan Bank заявиха наскоро, че са получили заеми. Разкритията съвпадат с предупрежденията на висшите регулатори, че крипто в крайна сметка може да застраши финансовата система.

„Това е най-голямото внимание, което са получавали от години“, заяви Майкъл Брайт, главен изпълнителен директор на търговската група Structured Finance Association, по отношение на кредиторите. „Това е странна ирония. Имате много банки, които имат достъп до FHLB, но не използват аванси за ипотечна ликвидност“, посочва още Брайт, бивш временен ръководител на Ginnie Mae.

Текущите проверки

Поддръжниците на кредиторите от федералната система отбелязват, че за девет десетилетия системата никога не е претърпяла загуба по своите заеми, които са известни като аванси и трябва да бъдат напълно обезпечени с определени активи, включително ипотечни или обезпечени от правителството ценни книжа. Все пак критиците настояват, че финансовите гиганти рутинно използват източника на финансиране - първоначално създаден от президента Хърбърт Хувър, за да подпомогне ипотечното кредитиране - за своите краткосрочни нужди от финансиране.

Въпреки че кредиторите в системата не са правителствени заемодатели, техният дълг се разглежда като имплицитно подкрепен от САЩ, тъй като те имат линия на подкрепа от Министерството на финансите.

Дори преди колапса на FTX през ноември, Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) провеждаше мащабна повторна оценка на банките, наречена „FHLBank System at 100“.

Този преглед продължава, се казва в изявление на регулатора. Той добави, че очаква 11-те банки, включени в системата, които разпръснати из цялата страна, „задълбочено да гарантират аванси, да включват оценка на финансовото състояние на членовете на системата, към които се правят аванси“ и да поддържат комуникация с наблюдателите по всякакви проблеми.

Към 30 септември банките имат над 650 милиарда долара неизплатени заеми. Това е увеличение от около 350 милиарда долара в края на 2021 г. и рязко обръщане на общата низходяща тенденция в тяхната кредитна дейност.

Представител на FHLBank Сан Франциско, който е отпуснал заеми на Silvergate, и представител на FHLBank Ню Йорк, който предоставя заеми на Signature Bank и Metropolitan Bank, посочват, че извършват непрекъснати оценки на кредитоспособността и финансовото състояние на всеки член. Длъжностните лица добавиха, че заемите се отпускат в съответствие с подходящите практики за управление на риска.

Криптокризата

Подкрепата на банки, засегнати от криптокризата, представлява допълнително отклонение от първоначалното намерение на програмата, според Тод Бейкър, старши сътрудник в Columbia Business School.

Silvergate, Signature Bank и Metropolitan Bank отговарят на капиталовите изисквания, определени от регулаторите. Отделно те също посочват, че последиците от колапса на FTX не са изложили това на риск.

Silvergate твърди, че заемите на банките по федералната система са част от „финансирането на едро“, което използва, за да се справи с изходящите потоци. Банката отказа да коментира дали ще продължи да използва програмата за управление на ликвидността.

Signature Bank заяви, че намалява депозитите от клиенти с цифрови активи като част от предварително обявен план, а заемите, които е получила, заменят  тези депозити в краткосрочен план.

Metropolitan Bank наскоро обяви, че ще спре да работи с криптофирми. Въпреки че посочи, че е използвала заеми от FHLBank за първи път от повече от десетилетие в края на миналата година, банката не каза, че ще се справи с последиците от FTX.

„100 милиона долара от заемите на FHLB от четвъртото тримесечие на 2022 г. частично финансираха над 200 милиона долара растеж на заема и бяха изплатени в началото на януари 2023 г.“, заяви в изявление Марк ДеФазио, президент и главен изпълнителен директор на банката.

Заеми към банки

Независимо от целта, заемите за банки, които са участвали в крипто, повишиха залозите за преглед на програмата от FHFA.

„Въпреки че заемите трябва да бъдат обезпечени с определени активи, липсва реално законово ограничение за тяхното използване“, заяви Марк Калабрия, който ръководи Федералната агенция за жилищно финансиране, регулатор на включените в системата банки, по време на администрацията на президента Доналд Тръмп. „Със сигурност има смисъл Конгресът да разгледа това дългогодишно споразумение“, добави Калабрия, който сега е съветник в Cato Institute, мозъчен тръст във Вашингтон.

Разкритията също поставиха банките в полезрението на законодателите, които отдавна изразяват загриженост, че индустрията на цифровите активи може да стане още по-преплетена с финансовата система на САЩ. Сенатор Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс, посочи, че се тревожи за „опасностите крипто да проникне в банковата система“.