МВФ съветва Великобритания да преосмисли намаляването на данъците

Moody's предупреди, че рейтингът на Обединеното кралство е застрашен

14:22 | 28 септември 2022
Обновен: 15:01 | 28 септември 2022
Автор: Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд призова правителството на Обединеното кралство да преосмисли обявените миналата седмица мащабни нефинансирани данъчни намаления, като в същото време Moody's Investors Service заяви, че планът може да нанесе трайни щети на публичните финанси. 

МВФ посочи, че фискалните стимули са неподходящи предвид инфлационния натиск в икономиката на Великобритания, а пакетът рискува да затрудни работата на Английската централна банка. Moody's прогнозира, че той ще понижи икономическия растеж като повиши лихвените проценти, в противоречие с мнението на финансовия министър Куази Куартенг.

Предупрежденията идват на фона на драматичните промени в цените на активите в Обединеното кралство след минибюджета на правителството. 

Паундът достигна рекордно ниско ниво спрямо долара в понеделник, след като Куартенг отхвърли критиките към икономическата си визия и заяви, че планира още данъчни намаления. След изявлението му миналия петък разходите за заеми скочиха в цялата финансова система на Обединеното кралство, а банките започнаха да изтеглят сделки с ипотечни кредити, предизвиквайки срив в продажбите на жилища. 

Трейдърите се подготвят за по-нататъшно затягане на банката на Англия в отговор на плана за стимулиране, като в един момент заложиха на това, че основният лихвен процент на централната банка ще достигне 6,25 % през 2023 г., което би било най-високото ниво от 1999 г. насам. Куартенг трябва да защити политиката си на среща с ръководители на американски банки в Лондон в сряда.   

"Като се има предвид повишеният инфлационен натиск в много държави, включително в Обединеното кралство, ние не препоръчваме големи и нецелеви фискални пакети на този етап, тъй като е важно фискалната политика да не работи в противоречие с паричната политика", заяви късно във вторник говорител на базирания във Вашингтон МВФ. "Освен това характерът на мерките в Обединеното кралство вероятно ще увеличи неравенството."

Kwasi Kwarteng

МВФ също така заяви, че Куартенг трябва да използва плана, предвиден за публикуване през ноември, за да "преоцени данъчните мерки, особено тези, които облагодетелстват лицата с високи доходи". От Moody's заявиха, че големите нефинансирани данъчни съкращения се отразяват негативно на кредитирането, което повишава перспективата за понижаване на рейтинга на Обединеното кралство.

Паундът поевтиня с 0,6% до 1,0672 долара тази сутрин, след като в началото на седмицата достигна рекордно ниско ниво от 1,0350 долара. Доходността по 30-годишните държавни ценни книжа се повиши до най-високото си ниво от 1998 г. насам, преди продажбата на британски държавен дълг.

Дейвид Фрост, който преговаряше за споразумението на Обединеното кралство с Европейския съюз за Brexit, отхвърли критиките на МВФ, като заяви в коментар за Daily Telegraph, че "конвенционалното" мислене на Фонда е причина за годините на лоши икономически резултати. 

В знак на това колко разединяваща е тази политика, дори сред депутатите тори, бившият министър на Северна Ирландия Джулиан Смит отговори с вик на отчаяние от подобно мислене, изразен в социалните медии. 

Критиката дойде часове след като милиардерът инвеститор Рей Далио заяви в Twitter, че правителството на Обединеното кралство "работи като правителство на развиваща се страна".

В понеделник президентът на Федералната резервна банка на Атланта Рафаел Бостик заяви, че "предложението наистина увеличи несигурността и действително накара хората да се питат каква ще бъде траекторията на икономиката".

Мартин Мюлейзен, бивш директор на отдела за стратегия, политика и преглед на МВФ, заяви, че "рядко се случва фондът да коментира икономическите политики на големите си членове извън контекста на годишните консултации по член IV", имайки предвид годишните оценки на страните, които фондът прави.

"Фондът запази относително мълчание по време на подготовката за по-висока инфлация в развитите икономики, но е уместно да се отбележи, че фискалната дисциплина ще трябва да изиграе роля за нейното повторно намаляване", каза той.

МВФ и Обединеното кралство имат сложна история. През 70-те години на миналия век страната си осигури заем от кредитора в размер на около 4 млрд. долара на фона на поевтиняващия паунд и рязко покачващата се инфлация, докато напоследък те са в противоречие заради бюджетните икономии, наложени след рецесията през 2009 г., а след това и заради развода на страната с Европейския съюз. 

Засега Куартенг се придържа към своите предложения.  

Той заяви на среща на водещи финансисти, че е убеден, че подходът му "ще проработи", както се посочва в доклад на Министерството на финансите. "Ние сме ангажирани с фискалната дисциплина", каза той. 

До публикуването на този план през ноември почти сигурно ще бъдат увеличени лихвените проценти. Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил заяви във вторник, че обявяването на фискалните мерки и реакцията на пазара към тях изискват "значителен" отговор на паричната политика.