Андрю Грифит: Целта на британските мерки са защита на икономиката

Андрю Грифит, финансов секретар в Министерството на финансите на Обединеното кралство

20:30 | 27 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Това, което става на пазари на държавните облигации и валута има значение за цената на мерките. Държавните заеми през август, по последни данни, вече са два пъти по-големи от очакваното през март, главно защото лихвените проценти се повишават толкова рязко. В резултат на този пакет Английската централна банка сега се очаква да направи повишение от 100 базисни пункта през ноември. Такава е цената на пазарите. С други думи, те смятат, че тези мерки ще имат инфлационен характер. Как можем да си позволим този пакет?

Централните банки във всички развити страни увеличават лихвените проценти.

Според статия на Bloomberg около 70 различни централни банки са приели по-строга парична политика.

Важното е как ще изразходваме тези пари. Скъпо е. Никой не отрича, че Службата за управление на дълга е представила нови насоки за профила на емисията.

Това ще окаже влияние върху пазара. Никой не отрича това.

Но целта са две неща. Първо, защита на икономиката, чрез защита на домакинствата и бизнеса тази зима. Иначе бихме говорили за много по-силен риск от рецесия.

И второ, инвестираме в икономически растеж през целия цикъл. Това е отчасти намаляване на данъчните ставки за най-различни групи, включително намаляване на гербовия налог върху покупките на жилища, за да подпомогнем жилищния пазар в момент, когато може би лихвените проценти по ипотечните кредити ще се увеличат.

Но тази промяна в очакванията за повишението на лихвите от Английската централна банка се дължи на този мини бюджет. Преди съобщението на Куази Куртенг пазарите очакваха 75 базисни пункта увеличение. След това - 100. Не можете да отречете, че това само по себе си е променило очакванията за действията на Английската централна банка.

Тази седмица имаше редица съобщения, включително само преди 48ч енергиен пакет за бизнеса. Очевидно пазарът трябва да го осмисли и ще си свърши работата.

Великобритания е в добра финансова форма. Имаме втория най-нисък дълг като процент от БВП от всички големи държави от Г-7.

Успяхме да финансираме рекордните суми, които правителството взе назаем през ковид.

Това са важни съображения и една от причините, министърът на финансите да се ангажира с обичайната прогноза за втората половина на годината, която излиза преди края на тази календарна година.

Гледаме и към средносрочната финансова стабилност.

Но днес е наложително да се пуснат тези пакети преди да ни сполетят енергийните цени през зимата. Трябва да се защитят потребителите и бизнеса, което означава защита на британската икономика.

Цялата мярка ще бъде обявена в допълнителни съобщения в следващите седмици и месеци. Тя засяга най-важния въпрос, как да развием икономиката? Въпросът е, че тенденцията на темпа на растеж в Обединеното кралство не е толкова силна, както би трябвало да бъде, затова всеки в правителството, включително аз, трябва да се опитаме да постигнем тази тенденция на растежа отново да се повиши.