В Европа тази зима ще са на мода печките на въглища и крадците на дърва

Крадат се дървени трупи от каросерии на камиони, измамници създават фалшиви уебсайтове за продажба на въглища и дърва

18:50 | 19 септември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В цяла Европа руският президент Владимир Путин, който спира износа на природен газ, за да накаже Запада за налагането на санкции срещу Русия, хвърля бомба върху потребителите в някои от най-богатите страни на света. В най-засегнатите страни, сред които Германия, Великобритания, Италия и Нидерландия, данъкоплатците се сблъскаха със скок от 210% на годишна база, докато официални лица и анализатори предупреждават за перспективата за нормиране на потреблението и спиране на тока през зимата, пише Washington Post.

Във Великобритания жителите, изпитващи недостиг на средства, изоставят домашните си любимци, а училищата предупреждават, че поради нарастващите разходи за енергия вече не могат да си позволят нови учебници. В Полша официалните лица обмислят разпространението на маски против смог, тъй като поляците обмислят изгарянето на боклука за отопление през зимата. В Германия жителите на стария Западен Берлин почистват праха от печките на въглища и дърва, които някога са служили като застраховка срещу руснаците, които по време на Студената война са атакували енергийните доставки.

Няколко европейски държави страдат от недостиг и рязко покачване на цените на горивото от последна инстанция - дървата за огрев. Крадци, усетили удобен случай, крадат дървени трупи от каросериите на камиони; измамници създават фалшиви уебсайтове, представяйки се за продавачи на дърва, за да измамят отчаяните потребители. В няколко държави печките за горене на дърва са почти напълно разпродадени.

"Дървата за огрев са новото злато", казва Франц Люнингхаке, 62-годишен системен администратор в Бремен, Германия, който има поръчана печка на дърва. Прогнозната му сметка за енергия за следващата година е 4 500 долара, което представлява увеличение от 1 500 долара за 12-те месеца до май.

Норберт Скробек, берлински коминочистач - лицензиран техник, който облича старинна униформа, за да инспектира и консултира печки на дърва и въглища - казва, че е забелязал рязко нарастване на търсенето, тъй като берлинчани ремонтират стари и инсталират нови отоплителни уреди. Той се опасява, че напливът от местни жители, които купуват преносими отоплителни уреди, може да предизвика опасно изтичане на въглероден окис при неправилен монтаж или употреба.

"Убеден съм, че тази зима ще се наложи да изнасяме някои хора хоризонтално", казва той.

Европейските държави се опитват да намалят потреблението, да запълнят резервите и да намерят заместители на руския природен газ, като същевременно обещават финансова помощ за потребителите и предприятията в размер на стотици милиарди евро. За да спре икономическия кръвоизлив, германското правителство дори се стреми да добави стотици хиляди души към списъците със социални помощи.

Но тези мерки едва ли ще компенсират изцяло по-високите разходи, като анализаторите предупреждават за увеличаване на бедността, опустошена средна класа, нарастващ държавен дълг и по-големи вреди за околната среда.

Най-големият фактор за повишаване на цените е намаляването на доставките на руски природен газ, използван за захранване на електрическите мрежи и отопление на домовете в много части на Европа. Но това се изостря и от други пречки, включително планираните спирания на френските атомни електроцентрали за отстраняване на корозия. Френските власти предупредиха обществеността да се подготви за възможността от прекъсване на електрозахранването по-късно тази година. За да се пести енергия, Айфеловата кула - издигащ се нависоко светещ атрактивно символ, който обикновено осветява Града на светлините до 1 ч. през нощта - трябва да бъде изключена в 23:45 ч.

От Неапол до Нюрнберг, Германия, потребителите се сблъскват с шока от сметките си за енергия.

"Путин е отиграл всичко докрай. Така че всяко намаляване на доставките на руски газ ни носи скок на цените", казва Клаус Мюлер, ръководител на германския енергиен регулатор, пред The Washington Post. "Това е цената на тази война."

Европейците вече финансираха прехода към възобновяеми енергийни източници чрез данъци и тарифи върху сметките си за електроенергия, като плащаха средно повече от американските си колеги. Сега тази разлика се е увеличила. С наближаването на зимата икономическата болка може да постави на изпитание решимостта на континента да наложи санкции, за да накаже Русия за нахлуването в Украйна.

Рязкото покачване на цените се превърна в ключов въпрос за европейските партии, известни с уютните си отношения с Москва, което породи съмнения в изморените от инфлацията страни относно разумността на санкциите. Матео Салвини, лидерът на италианската дясна партия "Лига", част от коалиция, която се очаква да спечели националните избори този месец, предположи, че италианците плащат твърде висока цена. Междувременно проруската крайнодясна партия в Германия мобилизира "зимата на гнева", призовавайки данъкоплатците да излязат на улицата срещу осакатяващите разходи за енергия.

"Враговете на демокрацията само чакат да злоупотребят с кризата, за да разпространяват фантазии за съдния ден, страх и несигурност", заяви миналата седмица германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер пред вестник Rheinische Post. "Безотговорно е да се подхранват страховете на хората, които са засегнати особено тежко от растящите цени."

В навечерието на непредсказуемата зима европейските потребители са все по-отчаяни.

Скорошно проучване във Великобритания показа, че почти един от всеки четирима души планира да спре отоплението тази зима. За разлика от някои европейски съседи, страната не е зависима от Русия за природния си газ - той съставлява по-малко от 4% от доставките ѝ. Но нейният енергиен пазар беше разстроен от високите цени, предизвикани от недостига на газ в други страни. Цените на природния газ на вътрешния пазар се повишиха с 96%, а на електроенергията - с 54% през годината до юли.

Министър-председателят Лиз Тръс, в първото си важно изявление като ръководител на правителството, заяви миналата седмица, че сметките на потребителите за енергия ще бъдат замразени за две години. Правителството заяви, че типичното домакинство ще плаща не повече от 2885 долара годишно, което представлява икономия от над 1000 долара годишно спрямо търговските тарифи.

55-годишният Ед Треуит, собственик на пекарната Brickyard Bakery в Гуисбъро, Англия, заяви, че това няма да е достатъчно, за да спаси бизнеса му. Ако цените на енергията останат толкова високи, той казва, че ще бъде принуден да затвори през следващата година. Разходите за експлоатация на пещта му за хляб са се удвоили през последната година и достигат 2300 долара на месец. Този скок се прибавя към рязко покачващата се инфлация във Великобритания, която е на 40-годишен връх.

"Цените на енергията са катастрофални, но такива вече са всички. Само разходите ми за брашно са се увеличили с 80 % през последната година", казва Треуит. "Това изобщо не е поносимо."

Дори и по време на горещините, които изпепелиха Европа това лято, паникьосаните купувачи вече със седмици трупат дърва за огрев, което доведе до скок на цените.

В селцето Аг, Унгария, на два часа югозападно от Будапеща, Николета Келемен казва, че цената на дървата за огрев почти се е удвоила. 

"Предполагам, че ще се стигне до изгаряне на мебели", казва Келемен.

Кражбите на дърва в горите около Щутгарт, Германия, са се увеличили, според Гьотц Бюлов фон Деневиц, който контролира управлението на горите в района.

"Влизат с ремарке или трактор, камион за товарене и кран, имат професионално оборудване, режат материал и го извозват", казва той. " Наглостта тържествува."

Властите предупреждават, че незаконната сеч и емисиите от по-старите пещи правят горенето на дърва далеч не толкова екологично. Но мнозина тук все повече се чувстват така, сякаш нямат голям избор.

В последния ден на август Русия спря газопровода "Северен поток 1" - основната газова връзка към Германия - като заяви, че се нуждае от поддръжка. Този месец Путин обвини западните санкции за забавянето и предупреди, че ще прекъсне изцяло доставките, ако Западът изпълни заканата си да наложи ценови ограничения на руския енергиен износ.

"Няма да доставяме газ, нефт, въглища, мазут - няма да доставяме нищо", заяви Путин по време на икономически форум в тихоокеанския град Владивосток, Русия.

Германия, която се плъзга към рецесия, изпреварва графика за запълване на газовите си резерви. Но една твърде студена зима все още може да причини трудности. Ако правителството наложи нормиране на потреблението, според официални лица то ще постави гражданите пред индустрията.

Този месец германското правителство предложи и пакет от 65 млрд. евро за подпомагане на домакинствата в затруднено положение - третият за последните седем месеца - като същевременно обеща да върне прекомерните печалби на доставчиците.

Анализаторите обаче твърдят, че този пакет може да се окаже ограничена помощ за милиони хора. Чековете за помощ ще бъдат изплатени едва през декември, което означава, че германците ще трябва да платят увеличенията сега. Според изследователят на проблемите на благосъстоянието Кристоф Бутервеге, за много от тях еднократните чекове няма да покрият изцяло повишението на цените.

Той очаква, че до зимата много германски домакинства ще дават 20 до 30 % от доходите си за енергия, което ще увеличи процента на енергийната бедност, дефинирана в Германия като всеки, който плаща повече от 10 % от нетния си доход за енергия и отопление.

"Ще има бедни хора, които ще бъдат изправени пред алтернативата или да гладуват, или да мръзнат", казва Бутервеге.