Миналото се завръща - част от Европа отново заживя с режим на тока

Косово е сред най-бедните европейски страни, но прекъсванията на електрозахранването там са прелюдия за по-богатите страни

14:10 | 26 август 2022
Обновен: 15:02 | 26 август 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Бен Килб/Bloomberg LP
Снимка: Бен Килб/Bloomberg LP

Светлините угасват, а френските шансони внезапно прекъсват. Сутрешният шум в кафене "Имидж" в косовската столица Прищина затихва. Часът е 10 сутринта. Арбнор Гаши, сервитьор, донася малък външен генератор и го включва. Захранването е достатъчно, за да се възстанови музиката, но настроението сред политиците, лобистите и бизнесмените, които посещават кафенето, вече е помрачено. В продължение на два часа няма повече кафе, освен това, което вече е изстинало, пише Андреа Дудик, Bloomberg News*.

"Някои хора се ядосват, но не съм виновен аз", казва 22-годишният Гаши. "Това е политически проблем. Никоя друга държава в Европа няма такива липси на електроенергия, само ние".

Blackouts Again
Генератор захранва кафене по време на прекъсване на електрозахранването в Прищина, Косово. 22.08.2022. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

Косово е сред най-бедните страни в Европа и сътресенията и трудностите не са чужди за страната. Недостатъчното производство на електроенергия отдавна тормози държава, която все още живее в сянката на конфликта със Сърбия. Но началото на първите прекъсвания на електрозахранването на континента през този месец може да се окажат прелюдия за по-богатите части на Европа.

Въпреки че правителствата вече са отделили 280 млрд. евро за смекчаване на енергийната криза за домакинствата и предприятията, министрите от Обединеното кралство до България разширяват плановете за прекъсване на електрозахранването, за да пестят ресурси през зимата в резултат на войната на Русия в Украйна.

В Прищина, град с население около 200 000 души, и в цяло Косово електрозахранването се изключва за 120 минути на всеки шест часа, като се щади само критичната инфраструктура като болници и някои промишлени предприятия. 

Кризата засили натиска върху министър-председателя Албин Курти, когото опонентите обвиняват, че не е предприел действия за избягване на прекъсванията. Неговият министър на икономиката Артане Ризваноли заяви, че Косово вече е имало прекъсвания на електрозахранването в резултат на години на недостатъчни инвестиции в енергетиката, поради което страната е в по-лошо състояние, за да посрещне последната криза. Националната енергийна компания наложи подобни прекъсвания през миналата зима.

Blackouts Again
Прекъсвания на електрозахранването в Прищина, Косово. Къщи остават без ток по време на прекъсване на електрозахранването в Прищина. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

За много от 1,8 млн. граждани на Косово необходимостта да остават без електричество на редовни интервали от време е още едно доказателство за политическата и икономическата скованост, в която се намират, откакто войната със Сърбия приключи през 1999 г., а девет години по-късно страната обяви независимост.

"В продължение на много месеци в продължение на много години след войната електроенергията беше оскъдна и всичко работеше на генератори", казва 61-годишната Жлижана Раковица. "Звукът им - това е като да се върнеш в периода след войната. Отново нищо не можеш да контролираш."

Раковица прави ръчно изработени сребърни бижута в малък магазин в центъра на града, който сега се управлява от дъщеря ѝ. Клиентите нямат нищо против да пазаруват там в часовете без ток - в летните горещини спира климатикът - и са свикнали да излизат навън, за да видят сложните ѝ ръчни работи на дневна светлина, казва тя.

Но ситуацията продължава да води до отчаяние Раковица. "Ние плащаме данъци", казва тя. "Трябваше да имаме нормален живот, а не тези проблеми 22 години след войната."

Blackouts Again
Възможно е да се наложи персоналът да размести смените си заради прекъсването на електрозахранването във фабриката за производство на матраци на Devolli Corporation в Гякова, Косово. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

Най-големите компании в Косово също са засегнати. Във фабриката за производство на матраци на Devolli Corporation работят 2500 души, които произвеждат 2,5 млн. матрака годишно. Тя е най-големият износител на стоки в страната. В момента тя се справя с прекъсването на електрозахранването с помощта на три външни генератора, но ако то продължи или - още по-лошо - се удължи, това ще се отрази на бизнеса.

Това може да доведе до пренареждане на смените и увеличаване на разходите, казва Албина Кари, мениджър по разработване на продукти в компанията, която е основен работодател в град Гякова, където по време на войната са дадени най-много жертви.

Всъщност продължаващите прекъсвания на електрозахранването могат да ограничат растежа на икономиката на стойност 9 млрд. долара през тази година, който според прогнозите на централната банка сега е между 2,5 и 3%. Те могат да бъдат преразгледани в посока надолу, каза Сокол Хаволи, вицегуверньор на банката, в интервю в Прищина тази седмица.

Ризваноли, министър на икономиката, заяви, че гражданите ще си отдъхнат от прекъсванията още през следващата седмица, тъй като един от блоковете на единствената косовска електроцентрала на въглища трябва да бъде пуснат отново в експлоатация след профилактика.

Blackouts Again
Артане Ризваноли, Косово. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

Но отсрочката със сигурност ще бъде кратка. Прекъсванията на електрозахранването ще се върнат, щом температурите се понижат, и в най-лошия случай могат да продължат с часове през деня, каза Ризваноли, видимо разтърсена от натиска, пред който е изправена.

Тя се опасява също така, че ограничените бюджетни средства на Косово - страната разчита на приходите от парични преводи от диаспората си - трудно ще осигурят доставките на електроенергия, тъй като цените скачат.

"Тук се конкурираме с най-богатите европейски страни за ограничената енергия, която ще бъде на разположение през тази зима", каза тя в офиса си в Прищина. "Лесно можем да си представим какъв ще бъде резултатът."

Тъй като търсенето нарасна, а цените на електроенергията се повишиха по-рано тази година, правителството ограничи доставките на електроенергия за компаниите, занимаващи се с добив на криптовалути, и започна информационни кампании, в които призовава гражданите да пестят електроенергия и да перат и вършат други домакински задължения в часовете извън пиковия период.

Blackouts Again
Косово - Общественото осветление се изключва заедно с цялото електрозахранване за 120 минути на всеки шест часа. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

Опозиционните партии казват, че този подход никога досега не е бил достатъчен, и обвиняват правителството в лошо управление.

"Това е увертюра на това, което предстои, със сигурност зимата ще бъде много сурова", заяви Мемли Красники от опозиционната партия PDK. "В края на краищата хората са оставени на произвола на съдбата, те нямат подкрепата на правителството".

*Със съдействието на Ян Братанич, Миша Савич и Жасмина Кузманович.