ЕС определя данък върху свръхпечалбите при цена много под пазарната

Брюксел иска да обложи с нов данък компаниите, които произвеждат електричество с друго освен газ, за да помогне да домакинствата през зимата

19:30 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брюксел продължава да разработва по плана си за налагане на данък върху свръхпечалбите на европейските компании за електроенергия, като определи граница на свръхпечалбата под сегашната цена на пазара, предава Financial Times.

В проектозакон, видян от Financial Times, Европейската комисия препоръчва на правителствата да наложат данък върху приходите на електропроизводителите, които не работят с газ, когато цените надминат 200 евро за мегаватчас (MWh). Сегашната цена на спот пазара в Германия, която се ползва за еталон в региона, в момента е над 450 евро за мегаватчас. Допълнителните приходи ще бъдат преразпределени, за да помогнат на бизнесите и домакинствата.

Цените на електроенергията на едро скочиха рязко, защото са обвързани с цената на газа, независимо дали енергията се произвежда с газ или от други източници. Цените на газа са приблизително 10 пъти по-високи, отколкото средните през последното десетилетие.

Такъв таван ще имитира „пазарните резултати, които биха могли да се очакват, ако глобалните вериги за доставки функционират нормално и не са обект на превръщането на енергията в оръжие чрез прекъсвания на доставките на газ“, се казва в документа на комисията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че производителите на нисковъглеродна енергия печелят „огромни приходи, приходи, които никога не са изчислявали, приходи, за които никога не са мечтали, и приходи, които не могат да инвестират толкова бързо“.

Тези „неочаквани печалби“ трябва да бъдат пренасочени към държавите-членки, за да подкрепят уязвимите домакинства и компании, каза тя.

Хенинг Глойщайн, директор по енергетиката и климата в Eurasia Group, каза, че лимитът от 200 евро/MWh е „достатъчно висок, за да постигне планираното намаляване на търсенето в Европа тази зима, като същевременно дава на промишлеността и малките потребители поне известна увереност, че разходите няма да се увеличат безконтролно”.

Той смята и че таванът трябва да осигури на производителите на евтина възобновяема енергия достатъчен марж на печалба, за да осигури стимул за инвестиции, нещо, което Брюксел желае да насърчи в усилията си за смекчаване на промените в климата.

Русия, която до скоро беше най-големият доставчик на енергоносители за Европа, значително сви доставките на газ в отговор на подкрепата на Запада за Украйна. Кремъл предупреди в понеделник, че доставките през критичния газопровод "Северен поток 1", най-големият между Европа и Русия, ще бъдат напълно спрени, докато западните санкции не бъдат премахнати.

Европейските индустрии предупредиха, че са изправени пред „екзистенциална заплаха“, освен ако политиците не се намесят, за да намалят разходите за енергия.

Предложенията ще бъдат обсъдени от дипломати от 27-те държави-членки на ЕС в сряда преди извънредната среща на енергийните министри в петък.

Документът също така предлага задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия с 5% по време на пиковите часове на ценообразуване - нещо, което фон дер Лайен предложи като част от пакет от пет мерки, включително таван на цените на руския газ, промени в изискванията за обезпечение за електрическите компании и промени в правилата за държавна помощ, за да бъде разрешено на правителствата да спасяват компании, които са на ръба на оцеляването.

Документът на комисията предупреждава, че стимулите за намаляване на търсенето на електроенергия трябва да бъдат „рентабилни“, както и че държавите-членки трябва да действат съвместно, за да избегнат изкривявания на вътрешния пазар на ЕС.

Няколко страни-членки се оплакаха, че Брюксел не е действал достатъчно бързо. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в интервю в събота, че комисията „няма нито ден за губене“.

Фон дер Лайен каза, че ЕС е изправен пред „трудни времена и те няма да свършат скоро“ и че всички предприети мерки трябва да бъдат приложени „възможно най-бързо“.

Държавите от ЕС като цяло подкрепят плановете за насърчаване на намаляването на търсенето като най-бързия начин за справяне с кризата, но са разделени по въпроса как да се справят със спираловидното нарастване на цените.

Няколко страни, включително Италия, Испания и Австрия, призоваха за разделяне на пазарите на газ и електричество, докато други подкрепят ограничения на цените на газа.

Един дипломат от ЕС предупреди, че ограниченията за търговия на едро с газ могат да „имат отрицателни последици“, ако цените паднат. Дипломатът добави, че е по-добре да има динамични лимити спрямо енергийните пазари извън ЕС.