Шолц: Русия се опитва да изнудва ЕС със спирането на доставките на газ

Руският президент отрече обвиненията в рамките на икономически форум във Владивосток

18:40 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: TOBIAS SCHWARZ/Bloomberg
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: TOBIAS SCHWARZ/Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия в опити за изнудване на Германия и нейните партньори в Европа чрез спирането на доставките на газ и определи теча в ключов газопровод като „преструвка“, съобщава Bloomberg.

„Русия може да доставя, ако иска“, заяви Шолц в сряда пред парламента в Берлин. Газпром просто трябва да поиска турбината за „Северен поток 1“, която е в Западна Германия и е готова за употреба след поправката, добави той.

„Русия не иска да доставя“, отбеляза Шолц в рамките на предварително подготвена реч. „Защото тя иска да изнудва нас и нашите европейски съседи с липсващи доставки и високи цени на газа и да ни разедини“, се посочва още в бележките на канцлера.

В обръщението си обаче Шолц не се спря на доставките на газ, като вместо това отдели голяма част от времето си да отговори на критиките на Фридрих Мерц, лидер на консерваторите – опозиция в парламента, който говори непосредствено преди канцлера.

Германия се стреми да запълни газовите си хранилища, за да се подготви за зимата. Решението на Газпром да не активира отново „Северен поток“ след поддръжката миналата седмица усложнява ситуацията в страната.

„Трябва да станем независими от такъв ненадежден доставчик възможно най-бързо“, каза Шолц. „Това е необходимо за сигурността, независимостта и суверенитета на нашата страна“, изтъкна той.

Руският президент също коментира газопровода в сряда в рамките на икономически форум във Владивосток. Той отхвърли обвиненията на Шолц и други лидери, че Русия използва газа като оръжие и ги определи като „глупости“.

„Дайте ни турбини и утре ще пуснем „Северен поток“, но те няма да ни дадат нищо“, коментира Путин. Потенциалният таван на цените на руския петрол и газ е „поредната глупост“, добави той.

В рамките на речта си пред депутатите от Бундестага Шолц обеща, че неговата управляваща коалиция ще направи всичко възможно, за да задържи страната заедно през предстоящата „зима на предизвикателства“, като същевременно призна, че никое правителство не може да „облекчи всички трудности“.

Покачващите се разходи за енергия и исторически високата инфлация удрят домакинствата и компаниите, а Шолц повтори ангажимента си за подкрепа към всеки гражданин. Управляващата група се споразумя през уикенда за трети пакет от мерки за помощ на стойност 65 милиарда евро (64,4 милиарда долара), като така общата сума на помощите достига почти 100 милиарда евро.

Мерките включват по-големи субсидии за домакинства с по-ниски доходи и подкрепа за студенти и пенсионери. Правителството също се обяви в подкрепа на усилията на Европейския съюз да обложи с данъци т.нар. „неочаквани печалби“ на енергийни компани, които подхранват общественото възмущение.

Германия е в "интензивни преговори" с партньорите си от ЕС за налагане на таван на цените на електроенергията, добави Шолц.

„Ние обаче сме готови да предприемем действия първо на национално ниво, защото искаме много бързо да облекчим тежестта върху гражданите“, каза още той.