Шолц дава сигнал за удължаване на живота на ядрената енергия в Германия

Министърът на икономиката е възложил стрес тест за зимата, който ще определи бъдещата политика на правителството

19:00 | 22 юли 2022
Обновен: 20:19 | 22 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц сигнализира, че неговото правителство може да обмисли удължаването на живота на трите оставащи ядрени централи в страната, тъй като се стреми да засили енергийната си сигурност, предава Bloomberg.

„Министърът на икономиката възложи интензивно изчисление на най-лошия сценарий. Нека първо да разгледаме това“, каза Шолц, попитан в петък дали може да преразгледа решението на Германия да затвори блоковете в края на годината.

Германия, която е най-голямата икономика в Европейския съюз, е в центъра на енергийната криза, обхванала блока. Правителствата на ЕС се надпреварват да намерят алтернативни доставки преди зимата, след като инвазията на Русия в Украйна изпрати цените на горивата и електроенергията до рекордни нива по-рано тази година. Кризата в предлагането продължава да има вълнообразни ефекти в по-широката икономика.

Министърът на икономиката Роберт Хабек възложи нов стрес тест за енергийната инфраструктура на Германия, след като по-ранна оценка заключи, че доставките на страната няма да бъдат застрашени през следващата зима и че няма да са необходими атомни електроцентрали.

„Сега още веднъж ще изчислим и след това ще вземем решение въз основа на фактите“, каза говорител на правителството относно възможното разширяване на ядрената енергия.

Зад кулисите коалиционните партии в правителството на Шолц посочиха, че може да са готови да се съгласят на политическа сделка, която би позволила приемането на спорната мярка.

В миналото Зелените, включително Хабек, изключиха удължаването на времето за работа на атомните централи. За първи път партията обмисля тази възможност сега. Ако Германия очаква недостиг на газ през следващата зима, „всички мерки ще бъдат обсъждани“, каза съпредседателят на Зелената партия Рикарда Ланг пред обществената телевизия ARD.

Един от вариантите е „национален компромис“, който може да включи няколко различни въпроса, според Йенс Шпан, заместник-лидер на водения от Християндемократическата партия консервативен блок в парламента.

Например, ако Зелените се съгласят с удължаването на използването на ядрената енергия, либералната партия FDP може би ще прекрати противопоставянето си на ограничението на скоростта по магистралите. Ако Зелените приемат такъв компромис, „тогава можем да говорим и за ограничение на скоростта“, каза Шпан пред ARD.