Енергийната независимост на Германия идва от по-далече и на по-висока цена

Страната прибягва до вноса на гориво от Нидерландия по река Рейн

17:10 | 12 юли 2022
Обновен: 21:00 | 12 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Източна Германия прибягва до внос на горива с шлепове чак от пристанището в Ротердам на Северно море като част от опита си да се отърве от руските доставки, съобщава Bloomberg.

Горивата, използвани за производството на бензин, се изпращат от нидерландския търговски хъб по река Рейн и след това по мрежа от канали в Германия – чак до Берлин. Подобни пътувания – на разстояние от 500 мили (приблизително 800 км) и отнемащи около седмица, преди бяха рядкост поради дългия маршрут и високите разходи.

Мерките са последния пример за отражението на руската инвазия в Украйна върху енергийните доставки на Германия в момент, в който реката става по-плитка и движението по нея е затруднено. Около 550 хиляди барела на ден с петролни продукти са транспортирани по Рейн през 2020 г.

Дизел също е бил транспортиран от Ротердам до складове в Източна Германия с шлепове през последните седмици, отчасти защото доставките по море преди са идвали от Русия през Хамбург, но те са преустановени, твърдят търговци.

Независимо дали директно, или чрез прилежащи канали и водни пътища, река Рейн свързва Амстердам, Ротердам и Антверпен – сърцето на търговията с петрол в Европа – с части от Германия и отвъд нея.

Шлеповете могат да стигнат чак до Берлин на североизток, до Австрия и Швейцария на юг и дори до Черно море.

Нивото на

Нивото на водата на река Рейн при Кауб е най-ниското за това време на годината от 2017 г. насам. Графика: Bloomberg 

Германските власти разглеждат възможностите за увеличаване на доставките на гориво с шлепове до местата за съхранение в източната част на страната от морските пристанища, коментира говорител на транспортното министерство.

Страната прави това в случай на намаляване на доставките от рафинериите Schwedt и Leuna, които действат в региона и не могат лесно да превключат на различно производство извън руския петрол, твърди запознат източник.

Австрия също внася повече горива чрез шлепове. През последните няколко седмици имаше поредица от трусове в рафинериите в Югоизточна Германия и Австрия, което увеличи обема на горивата, транспортирани там през Рейн и след това през Дунав.

Виена страда от недостиг на горива след продължително прекъсване на единствената петролна рафинерия на Австрия – Schwechat, оперирана от OMV AG. 

Отвъд германската граница две от три рафинерии в Бавария не са произвеждали горива на нормални обеми през този месец, докато Унгария също се бори с непланирани прекъсвания след пожар през юни.

„Имаме редица запитвания за доставка на дизел и бензин от Рейн до Виена“, посочи Йоахим Хеслер, управител на Maintank Schiffahrtsgesellschaft, която има кораби по Рейн.

Доставките през Рейн може да станат по-трудни. Нивото на водата в реката е спаднало до най-ниските нива в ключовата точка Кауб от 2017 г. насам според данни на правителството. Това означава, че може да се наложи шлеповете, които вече не са изцяло пълни, да превозват още по-малко, ако реката спадне още повече през следващите летни месеци.

Цената на

Цената на транспортирането на горива по Рейн нараства. Графика: Bloomberg