Германия договори сделка за спасяване на Uniper  

Правителството ще получи около 30% дял и ще може да налага вето върху важните стратегически решения

14:36 | 22 юли 2022
Обновен: 17:20 | 22 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство е завършило преговорите по спасителен пакет за Uniper SE, който ще предотврати срив на една от колоните на енергийната система в страната след като Русия намалява обемите газ, които доставя, предава Bloomberg.

Правителството ще получи около 30% дял от компанията, който е достатъчно голям, за да ѝ осигури право на вето върху важните стратегически решения, се казва в изявление на Uniper от петък. Основният акционер в Uniper – финландската Fortum Oyj, ще запази мажоритарен дял.

Пакетът включва разширяване на кредитната линия от 9 млрд. евро от контролирания от държавата кредитор KfW, както и задължителни конвертируеми ценни книжа за 7,7 млрд. евро. Общият пакет е над 4 пъти по-голям от сегашната пазарна капитализация на компанията.

Uniper стана първата голяма корпоративна жертва на разгръщащата се газова криза в Европа, когато рано този месец поиска помощ от администрацията на канцлера Олаф Шолц. Най-големият купувач на руски газ в Германия беше изтласкан до ръба, след като президентът Владимир Путин намали доставките в отговор на европейските санкции срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Акциите на базираната в Дюселдорф компания поскъпнаха с цели 11% след обявяването на сделката. Акциите все още се търгуват с над 70% по-евтино, отколкото в началото на тази година, като оценката на компанията е около 4 милиарда евро. Книжата на основният собственик Fortum добавиха цели 8,9 процента, преди търговията да бъде спряна.

Fortum се съгласи делът му да бъде намален от около 80% до 56% като част от спасителния план. Базираната във Финландия компания вече ще има опцията да конвертира своя съществуващ заем от 4 милиарда евро, предоставен на Uniper, срещу част от максимум 70% от задължителните конвертируеми инструменти, записани от германската държава, гарантирайки способността си да запази позицията си на мажоритарен акционер, се казва в изявление от днес.

Uniper – създадена през 2016 г. от бившите активи свързани с изкопаеми горива на E.ON SE – се очертава като най-слабото звено в енергийната система, която захранва най-голямата икономика в Европа. Мащабните ѝ договори с руската държавна компания Gazprom PJSC направиха немската енергийна компания уязвима от съкращения на доставките и я принудиха да покрива недостига на високи цени на спот пазара.

Тъй като губеше пари в брой, Uniper вече беше изтеглила кредитна линия от 2 милиарда евро от KfW и започна разговори за допълнителни средства, след като по-рано тази година получи 8 милиарда евро финансиране от Fortum.

Германия не можеше да си позволи Uniper да фалира, тъй като последствията щяха да се разпространят в цялата икономика и да засегнат индустриалните компании и местните дружества за комунални услуги, обслужвани от Uniper. Въпреки че Русия възстанови доставки на газ след 10-дневна поддръжка, те остават значително намалени и нивата на съхранение в германските газохранилища са недостатъчни.

В четвъртък Германия повиши целите си за съхранение на газ, отразявайки нарастващата загриженост относно наличието на достатъчно енергия за отопление на домовете и поддържане на работата на фабриките през зимата. Този ход увеличава вероятността правителството да се намеси в управлението на резервите.

Съхранението на газ в Германия не се е увеличило от вторник и в момента възлиза на около 65%. За да достигне нивото от 95%, набелязано за 1 ноември, страната ще има нужда от близо три месеца при средните нива на запълване през седмицата преди спирането на газопровода „Северен поток“.

Министърът на икономиката Роберт Хабек предупреди, че свиването на газа в Русия създава риск от зараза, подобна на Lehman Brothers, като фалитът на Uniper може да се разпространи към по-широката икономика. Международният валутен фонд изчисли, че страната е изложена на риск да загуби почти 5% от икономическото си производство, ако Русия спре доставките на газ.