В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Теодора Георгиева, ICGB: Интерконекторът с Гърция ни поставя различно, дори пред "Газпром"

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, "В развитие", 21.07.2022 г.

17:10 | 21 юли 2022
Обновен: 20:34 | 21 юли 2022
Автор: Даниел Николов

Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да заработи още през лятото, като се полагат всички усилия това да се случи не по-късно от началото на отоплителния сезон. Повечето възможности за доставки би трябвало да доведат до по-ниски цени и по-голяма либерализация на пазара, а диверсификацията ще върне сигурността на пазара, която пострада в настоящата газова криза. За България ще е от голяма полза да договори допълнителни количества азерски газ и IGB има свободния капацитет за неговия пренос, което ще затвърди тенденцията за преобръщане на газовите потоци в региона. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"За отоплителния сезон необходимостта от IGB ще е още по-голяма. Проектът развива капацитет от 3 млрд. куб. м, поне на първа фаза, което е еквивалентно на потреблението на България. В тази критична ситуация на война в Украйна IGB става важен за задоволяване на българските нужди, но има и огромна синергия с Южния газов коридор, откъдето ще дойдат 1 млрд. куб. м от Азербайджан, с Трансбалканския газопровод в посока Молдова и Украйна, до Унгария и защо не Австрия, и разбира се Сърбия, когато бъде готова българо-сръбската връзка... С оглед ситуацията, тези три милиарда бързо биха се напълнили като капацитет и ще имаме нужда от повече газ, защото тенденциите за газ от юг на север стават основни."

Пускането в експлоатация зависи от политическата воля и стабилната институционална подкрепа, каза Георгиева. В момента трябва да се получи разрешително за ползване Акт 15 и Акт 16 от ДНСК. Компанията трябва да получи и препотвърждения на лиценза си от КЕВР, а в началото на следващата седмица предстои промяна на структурата на компанията, за да влезе в сила сертифицирането ѝ като независим преносен оператор. От гръцка страна текат еквивалентни усилия като има уверения, че разрешителните може да са готови до средата на август, а лицензът до края на юли. Българските институции съдействат напълно на усилията, а ЕС също е съкратил неимоверно сроковете за сертификация, каза Георгиева.

За България ще е от голяма полза да договори допълнителни количества азерски газ и IGB има свободния капацитет за неговия пренос, каза Георгиева.

"Мислим стратегически, с ход напред, за 5 млрд. куб. м. От няколко месеца говорим активно с ЕС и с гръцкия оператор DEPA SA за евентуално построяване на компресорна станция на Комотини. Когато бъде готов Александруполис, където България има участие, ще е много важно за региона да има компресорна станция на Комотини за 5 млрд. куб. м. Има изключително голям интерес от Унгария, Сърбия, Румъния, Украйна и не трябва да се губи инерцията - трябва тези 5 млрд. куб м да бъдат стратегически планирани възможно най-кратко, за да бъдат реализирани."

Въпреки сложната структура на компанията, е добре, че решенията се взимат от две правителства, които имат геополитичeска обвързаност, смята Георгиева. Макар първоначално да се смята, че ползите от IGB ще са предимно за България, ролята и ползите за Гърция нарастват в създалата се ситуация на газова криза и спиране на доставките за България от руската "Газпром", смята Георгиева.

IGB на практика е липсващото звено в т. нар. "вертикален газов коридор", който да свърже газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния и Унгария.

"Ще дадем шанс на България да смени облика на газовия пазар - тя ще даде възможност за енергийна сигурност и независимост, за диверсифициране на източниците на доставки. Това не е просто на хартия, а ще е факт... Наличието на IGB ни позиционира навсякъде различно, дори и пред "Газпром".

Повечето възможности за доставки би трябвало да доведат до по-ниски цени и по-голяма либерализация на пазара, както и повече дългосрочни договори и по-голяма предсказуемост за бизнеса, добави Георгиева.

Обсъждани са доставки на LNG от САЩ и Катар, за които има интерес както от бизнеса, така и от българското правителство. 

"Има доста потенциали, които трябва бързо да влязат в някаква конкретика, защото все пак сме в криза."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.