Uniper заема 10 млрд. евро заем за обезпечения заради скъпия ток

Миналата година беше най-волатилната в историята на европейския газов пазар, като само през октомври цената нарасна с 40%.

18:45 | 5 януари 2022
Обновен: 21:09 | 5 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският енергиен гигант Uniper е бил принуден да изтегли милиарди долари, за да изплати допълнителни обезпечения, които борсите изискват, за да покриват сделки, като причината е рязкото поскъпване на електроенергията и газа в Европа, предава Bloomberg.

Uniper е изтеглила допълнителни заеми за общо 10 милиарда евро от своите финландски собственици Fortum Oyj и KfW IPEX-Bank, посочва неин представител след края на борсовата сесия във вторник. Кредитните инструменти се равняват на 2/3 от пазарната капитализация на компанията, която е малко над 15 милиарда евро.

Европа страда от недостиг на електроенергия, след като Русия ограничи доставките на газ точно когато търсенето беше започнало да се възстановява. Цените на газа и електроенергията счупиха няколко рекорда в края на миналата година и голям брой кораби пренасящи втечнен природен газ (LNG) от САЩ се насочиха към Европа и охладиха поскъпването. От няколко дни обаче цените отново тръгнаха нагоре.

„По-високите цени на суровините доведоха до временно покачване на изискванията за обезпечения,“ казаха от Uniper. „Същевременно, по-високите цени на суровините увеличиха и стойността на активите свързани с нефт и газ на дружеството. Ето защо перспективите за печалба на компанията не бяха сериозно засегнати.“

Миналата година беше най-волатилната в историята на европейския газов пазар, като само през октомври цената нарасна с 40%. Огромното поскъпване означаваше, че някои компании е трябвало да потърсят допълнително финансиране, а няколко малки енергийни доставчици фалираха. RWE AG също имаше „нужда от допълнителна ликвидност,“ е казал финансовия директор на дружеството Михаел Мюлер през ноември.

Uniper е получила кредитна линия за 8 млрд. евро от Fortum на 22 декември, като вече е използвала част от тях. Освен това е използвала и целия заем от 1,8 млрд. евро договорен по-рано с банки. Доставчикът на енергия е получил и 2 млрд. евро от KfW на 4 януари, като „резервен вариант в случай на екстремни пазарни ситуации“.

Хеджиране на електроенергия

Това е вторият случай за по-малко от 6 месеца, в който компанията е била принудена да увеличи ликвидността си заради скока в цената на енергията. Компанията за комунални услуги разкри за първи път нуждата си от допълнителен капитал след отчета за третото тримесечие. Това тя каза, че е хеджирала 90% от електроенергията в Германия за 2022 година на цена от 49 евро за мегаватчас и на 90% за 2023 при цена от 51 евро.

От тогава, цените се увеличиха значително, а електроенергията в Германия достигна цена от близо 220 евро или над 4 пъти повече, отколкото Uniper я продава. В момента договорите за доставка през 2023 са на цена от 140,5 евро.

„Обемът на кредитите показва колко са екстремни скорошните движения в цените на суровините, както и техният ефект върху обезпечаването на плащанията за продаваните напред в бъдещето обеми от Uniper,“ пишат анализатори от RBC. И въпреки че ситуацията няма да има „значителен ефект върху краткосрочната печалба“, тя показва от колко по-голям касов или кредитен работен капитал се нуждаят компаниите на пазара“.

Енергийните компании се сблъскаха и с рекордна волатилност в края на миналата година, когато цените на газа чак до март 2023 поскъпнаха до рекордни нива. В един период от декември горивата за доставка през лятото, когато обикновено суровината поевтинява надвишиха 100 евро за мегаватчас, което е исторически рекорд.