ЕС планира да обяви някои инвестиции в газ и ядрена енергия като зелени

Преговорите за таксономията са затънали в лобиране от страна на правителствата повече от година и страните от ЕС не са съгласни кои горива са наистина устойчиви

15:19 | 1 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз е изготвил планове да обозначи някои проекти за природен газ и ядрена енергия като „зелени“ инвестиции след едногодишна битка между правителствата за това кои инвестиции са наистина благоприятни за климата.

Очаква се Европейската комисия да предложи правилата през януари, за да реши дали газовите и ядрените проекти ще бъдат включени в "таксономията на устойчивото финансиране" на ЕС, пише "Ройтерс".

Това е списък с икономически дейности и екологичните критерии, на които трябва да отговарят, за да бъдат обозначени като зелени инвестиции. Чрез ограничаване на етикета „зелен“ до наистина благоприятни за климата проекти, системата има за цел да направи тези инвестиции по-привлекателни за частния капитал и да спре изкуственото „позеленяване“, когато компании или инвеститори надценяват своите екологични характеристики.

Брюксел също е предприел стъпки за прилагане на таксономията към някои средства от ЕС, което означава, че правилата могат да решат кои проекти отговарят на условията за определени публични финанси.

Проект на предложението на комисията, видян от "Ройтерс", ще определи инвестициите в атомни електроцентрали като зелени, ако проектът има план, средства и площадка за безопасно изхвърляне на радиоактивни отпадъци. За да бъдат считани за зелени, новите ядрени централи трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 г.

Инвестициите в електроцентрали на природен газ също ще се считат за зелени, ако произвеждат емисии под 270 g CO2 еквивалент на киловатчас, заменят по-замърсяваща инсталация за изкопаеми горива и получат разрешение за строеж до 31 декември 2030 г. Такива централи трябва да отговарят на други условия, включително че са технически оборудвани за изгаряне на нисковъглеродни газове.

Производството на електроенергия от газ ще бъде обозначено като зелено на основание, че е „преходна“ дейност – дефинирана като такава, която не е напълно устойчива, но има емисии под средните за индустрията и не задържа за постоянно замърсяващи активи по време на преминаването към чиста енергия.

ЕК не е коментирала официално плановете си, които бяха публикувани и от Financial times.

Страните от ЕС и група от експертни съветници ще разгледат внимателно проектопредложението, което може да се промени, преди да бъде публикувано по-късно през януари. След публикуването на предложението може да бъде наложено вето от мнозинството от страните от ЕС или от Европейския парламент.

Политиката е затънала в лобиране от страна на правителствата повече от година и страните от ЕС не са съгласни кои горива са наистина устойчиви.

Природният газ отделя приблизително половината от емисиите на CO2 от въглищата, когато се изpолзва в електроцентрали, но газовата инфраструктура също е свързана с течове на метан - мощен затоплящ планетата газ.

Експертните съветници на ЕС препоръчаха газовите инсталации да не бъдат етикетирани като зелени инвестиции, освен ако не изпълнят по-ниска граница за емисии от 100 g CO2/kwh, въз основа на дълбоките съкращения на емисиите, които са необходими според учените, за да се избегнат катастрофални климатични промени.

Ядрената енергия произвежда много ниски емисии на CO2, но тази година комисията потърси експертен съвет дали горивото трябва да се счита за зелено предвид потенциалното въздействие върху околната среда от зарявянето на радиоактивни отпадъци.

Брюксел приключи с правилата миналата година за части от зеления списък, включително сектори като сгради и транспорт и от този месец инвестициите, които не са включени в таксономията, не могат да се продават като благоприятни за климата в ЕС. Правилата за газа и ядрената енергия ще влязат в сила по-късно. 

По-рано през 2021 г. Брюксел беше принуден да отложи решението за класифициране на двата енергийни източника след спорове сред самите членове на ЕК за това дали те трябва да получат зеления етикет. Битката за признаването на ядрената енергия и природния газ за екологични се засили през последните месеци, тъй като страните от ЕС се сблъскаха с рекордни цени на електроенергията тази зима, предизвикани от нарастващото търсене на природен газ.

ЕС внася около три четвърти от необходимия му природен газ, като по-голямата част от него се доставя от Русия. Енергийната криза в блока предизвика критики от страна на някои държави членки, че Москва изкуствено повишава цените на газа, докато ЕС бива принуден да се откаже от вноса на газ и да премине към възобновяема енергия.