Европа не може да разчита на LNG, за да се спаси от кризата през зимата

Запасите са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие и цените на газа в Европа са нестабилни

15:42 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обширната мрежа от терминали за втечнен природен газ в Европа не може да я спаси от кризата в предлагането през зимата.

Доставките на втечнен природен газ, които влизат в европейските мрежи през юли, паднаха до най-ниските стойности за този месец от три години, а перспективите за този месец са още по-мрачни. Планирано е само един товар да пристигне във Великобритания през август, а търговците, които имат съхранено гориво в Испания, ще изнасят шест товара, за да се възпозлват от по-високите цени в Азия.

На фона на това Русия подава по-малко газ към Европа, което трябва да подготви континента за много трудна зима, ако температурите спаднат значително. Тъй като запасите са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие, цените на газа в Европа са нестабилни. Рекордите се чупят ден след ден, като пазарът е на ръба за всякакви признаци на нови доставки, идващи по все още незавършения тръбопровод „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия.

„Европа трябва да попълни хранилищата, но с настоящата борба за товари изглежда пазарът ще бъде много стегнат, освен ако потоците по тръбопроводите не се увеличат“, каза Ойщайн Калеклев, главен изпълнителен директор на корабособственика Flex LNG Ltd. „Трябва да се подготвим за много нестабилна зима в зависимост от времето."

Русия подава по-малко газ към Европа през Украйна - ключов транзитен маршрут - и доставките в Германия през тръбопровода Ямал-Европа, пресичащ Беларус и Полша, също бяха ударени след пожар в съоръжение на "Газпром" по-рано този месец. Руският газов гигант заяви тази седмица, че е затрупан с рекордни поръчки както в чужбина, така и в Русия, където трябва да зареди отново складови обекти, изчерпани от по-студената зима.

Европейско производство

Европа получава повече газ от Русия, отколкото от най-големите производители на континента. С намаляването на вътрешното производство и затварянето на гигантското газово находище Гронинген в Холандия вероятно три години по-рано, континентът става много по-зависим от капризите на световния газов пазар, за да получи втечнения природен газ, необходим за поддържане на отоплението на домовете през зимата.

LNG европа

Но ограничените доставки в Азия означават, че страните от Китай до Япония и Корея са готови да платят повече, примамвайки дори доставките, съхранявани в испански хранилища. Търсенето на втечнен природен газ в Азия ще остане силно до края на годината, заяви Марк Гьтвей, заместник изпълнителен директор на руския производител на втечнен природен газ Novatek PJSC.

Проблемът не е само в търсенето. Доставките на газ от Норвегия бяха прекъснати тази година поради тежка поддръжка след забавяния, предизвикани от пандемия. Производството на втечнен природен газ също се сблъсква с предизвикателства, като много терминали от Тринидад и Тобаго до Нигерия и Египет също се представят слабо.

LNG rebounds


Прекъсванията на доставките не са „дългосрочни структурни проблеми“ и ще бъдат решени, според Джесика Ул, главен финансов директор на Royal Dutch Shell Plc, най-големият играч с портфейла на втечнен природен газ. Вносът в Европа ще се възстанови през четвъртото тримесечие поради повече доставки от САЩ, Оман и Австралия, прогнозира BloombergNEF. Morgan Stanley вече очаква цените на газа в Европа да намалеят, тъй като на континента пристига повече втечнен природен газ.

Октомврийска пауза

„Тъй като азиатското търсене достига пик през лятото, търсенето ще започне да намалява през есента, така че най-накрая Европа ще може да привлече малко втечнен газ обратно и Европа да си отдъхне през октомври“, каза Роналд Смит, старши анализатор за нефт и газ в BCS Global Markets в Москва. "И ако имаме много топъл октомври, можем да продължим да пълним хранилищата."

Ценовият арбитраж между Европа и Азия за доставките през октомври почти приключи, което предполага, че повече товари ще изберат да се насочат към терминали в Атлантическия океан, според търговците. Вероятно обаче ще е твърде късно за европейските комунални услуги да запълнят достатъчно запасите си, преди зимата да се стовари върху региона.


„Северен поток 2“

Европейската криза може да се облекчи, когато по „Северен поток 2“ започне да тече газ. Фючърсите в Европа спаднаха с 9,5% в сряда, след като германската газова мрежа публикува погрешни данни на уебсайта си, показващи доставки по тръбопровода. Пазарът се възстанови, след като Bloomberg News съобщи за грешката.

„Мисля, че първата линия на NS2 е била тествана и е възможно през нея да са преминали някои малки обеми“, казва Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Но това е доста наивно мислене от страна на пазара да вярва, че линията е готова за търговски операции.“

Все още не е ясно какви количества ще тръгнат по тръбопровода в началото и докато Европа трябва да получи повече втечнен природен газ през октомври, доставките ще се затегнат отново от ноември, тъй като купувачите от Североизточна Азия ще се подготвят за пика на зимния отоплителен сезон, прогнозират лондонските консултанти Energy Aspects. 

LNG spread


Търсенето в Азиатско-Тихоокеанския регион ще се увеличи с 2,8 милиона тона от декември до януари, докато предлагането в региона ще се увеличи само с по-малко от половината от това.

„Това означава, че регионът ще се нуждае от по силни потоци от допълнителни източници на доставки“, се посочва в доклада от миналата седмица на Energy Aspects.

Засега купувачите на втечнен природен газ в Азия продължават да наддават над европейските цени.

Фючърсите „не могат да станат достатъчно високи, за да привлекат количествата, необходими за охлаждане на пазара“, каза Мелиса Линдзи, основател на брокерската компания за втечнен природен газ Emstream.