Трезвият поглед към фактите по Коледа, може да е смъртоносен за Европа

В продължение на месеци европейските лидери замитат темата и всякакви дискусии за предстоящата студена и бедна зима под килима

08:45 | 16 август 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кметът на испанския град Виго вече е започнал да се подготвя за ежегодната коледна феерия от светлини в града. Това се случва въпреки опита на правителството да намали потреблението на електроенергия в съзвучие с целите на Европейския съюз. Кметът твърди, че ако светлините бъдат премахнати, това ще бъде победа за Владимир Путин, защото войната ще погуби празничния дух заедно със свързаните с това разходи. Човек би си помислил, че в контекста на надвисналата енергийна криза поставянето на светлините ще бъде на последно място в списъка с приоритети. Това коментира Мария Тадео в рубриката Bloomberg Opinion. 

В Испания миналата седмица влязоха в сила мерки за пестене на енергия: климатиците ще бъдат настроени на 27 градуса по Целзий, витрините на магазините ще трябва да потъмнеят от 22:00 ч., а държавните сгради ще трябва да намалят осветлението си. Това предизвика ожесточени дебати между централното правителство, регионалните администрации и туристически дестинации като Мадрид, където нощният живот започва едва след девет часа вечерта. Това е микрокосмос на това колко неподготвени - емоционално и практически - са европейците като цяло за потенциално най-мрачната зима на континента от десетилетия насам.

Ръководителката на дясното крило в региона на Мадрид Исабел Диас Аюсо е водещ глас срещу новите правила. Тя се прочу с това, че запази града отворен за бизнес през по-голямата част от пандемията. Сега тя твърди, че опазването на околната среда ще унищожи работните места, ще изплаши туристите и ще затрудни обществената безопасност. Тя има няколко добри забележки: испанското правителство е избързало с мерките без консенсус и без убедителен аргумент, който да оправдае реакциите на зимната криза в разгара на лятото. Символичният ход на министър-председателя Педро Санчес да остане без вратовръзка по време на официалните си срещи - за да компенсира изключването на климатика - се оказа тривиален. Той беше до голяма степен пренебрегнат.

Все пак би било глупаво и недалновидно Диас Аюсо и Мадрид да останат без ограничения. А пререканията надхвърлят границите на Испания. Във Франция президентът Еманюел Макрон трябва да представи план за " трезви енергийни мерки", който на практика е клонинг на испанските мерки. Той вероятно ще срещне същата съпротива. Неговата опонентка, Марин льо Пен, твърди, че европейските санкции срещу руската енергетика са се оказали безрезултатни и французите ще трябва да платят цялата цена тази зима. Тъй като енергийните разходи на едро в Париж достигнаха нови върхове, Льо Пен се опитва да привлече гласоподавателите от работническата класа, представяйки се като кандидат, защитаващ покупателната способност.

Германия вероятно ще усети тежестта на руската зима, но канцлерът Олаф Шолц омаловажи изразените в медиите опасения от зимни вълнения, въпреки че Федералната агенция за мрежите - енергийният регулатор на страната - призова потребителите да намалят потреблението и да заделят пари за сметките за студеното време. Корпорации като Deutsche Bank AG отиват по-далеч от доброволните мерки, набелязани от правителството. 

В Италия служебният министър-председател Марио Драги предизвика полемика, като заяви, че италианците ще трябва да изберат между това да пуснат климатика или да помогнат на Украйна. Въпреки това нито един кандидат не говори за това по време на кампанията, предшестваща гласуването на 25 септември. Това ще направи равносметката още по-трудна (или по-студена), когато настъпи зимата - а вероятната реакция на неподготвения електорат - още по-нестабилна.

В продължение на месеци европейските официални лица замитаха всякакви дискусии под килима. Първо, те искаха да запазят летния туристически сезон, който е дойна крава, осигуряваща голяма част от растежа през второто тримесечие за много страни. Второ, правителствата не искаха да предизвикат паника сред потребителите. Едва през юли публичната дискусия в Брюксел и в националните правителства започна да отразява загрижеността, изразена при закрити врата. Малко късно е за проверка на реалността - която политиката все още продължава да потиска.

Резултатът: Обикновените европейски граждани не са осмислили напълно необичайността на настъпващата зима. Фактът, че приглушеното осветление и ограничената климатизация предизвикват толкова разгорещен дебат, не предвещава нищо добро. През декември цялата тази суматоха ще изглежда незначителна, ако Русия продължи да използва енергийни оръжия. Ужасяващо е просто да си представим какъв ще бъде ефектът върху семействата с по-ниски доходи, които са принудени да избират между това дали да плащат за храна или за отопление.

Вече е ясно, че Путин иска да принуди ЕС да направи обратен завой по отношение на своите санкции. Това ще стане най-ефективно чрез раздор, недоверие и дезинформация сред европейците. Сега не е време за дребнави партийни политики. Сега е необходима трезва оценка, която да преодолее партийните различия и да доведе до решения. Вече е доста късно за подобни оценки на фактите.