Да се подхранва световната зависимост от въглищата е по-изгодно от всякога

Търсенето се разширява, а цените се покачват до рекордни стойности

14:30 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Земята е в плен на климатична криза, тъй като температурите се покачват, а реките пресъхват, но въпреки това никога не е имало по-добър момент за печелене на пари от добив на въглища. Шоковите вълни на енергийния пазар, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, означават, че светът става все по-зависим от най-замърсяващото гориво. И тъй като търсенето се разширява, а цените се покачват до рекордни стойности, това означава огромни печалби за най-големите производители на въглища, пише Bloomberg.

Гигантът в областта на суровините Glencore Plc съобщи, че основната печалба от звеното му за въглища е нараснала с почти 900% до 8,9 млрд. долара през първото полугодие - повече, отколкото Starbucks Corp. или Nike Inc. са спечелили за цяла година. Печалбата на производител номер 1 Coal India Ltd. почти се утрои, също до рекорден размер, докато приходите на китайските компании, които произвеждат повече от половината въглища в света, се увеличиха повече от два пъти през първото полугодие до общо 80 млрд.

Огромните печалби водят до големи приходи за инвеститорите. Но те ще направят още по-трудно за света да се откаже от навика да изгаря въглища за гориво, тъй като производителите се стремят да изстискат допълнителни тонове и да увеличат инвестициите в нови мини. Ако се добиват и изгарят още повече въглища, вероятността глобалното затопляне да се задържи под 1,5 градуса по Целзий ще стане още по-малка.

Coal Addiction

Това е забележителен обрат за една индустрия, която години наред беше затънала в екзистенциална криза, докато светът се опитваше да премине към по-чисти горива, за да забави глобалното затопляне. Банките обещават да прекратят финансирането, компаниите се отказват от мините и електроцентралите, а през ноември миналата година световните лидери се доближиха до споразумение за окончателно прекратяване на използването на въглища.

По ирония на съдбата тези усилия спомогнаха за успеха на производителите на въглища, тъй като липсата на инвестиции ограничи предлагането. Търсенето е по-високо от всякога, тъй като Европа се опитва да се отърве от руския внос, като внася повече въглища и втечнен природен газ, оставяйки по-малко гориво, за което да се борят други държави. Цените в австралийското пристанище Нюкасъл, което е еталон за Азия, скочиха до рекорд през юли.

Въздействието върху печалбите на въгледобивните компании беше зашеметяващо и инвеститорите вече се възползват от тях. Бързите печалби на Glencore позволиха на компанията да увеличи възвръщаемостта на акционерите с още 4,5 млрд. долара през тази година, като обещават още повече.

Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия, се възползва от бързината в Индия да си осигури вносни товари на фона на свитото местно предлагане. Приходите на неговата Adani Enterprises Ltd. скочиха с повече от 200 % през трите месеца до 30 юни, стимулирани от по-високите цени на въглищата.

Производителите от САЩ също получават големи печалби, а най-големите минни компании Arch Resources Inc. и Peabody Energy Corp. твърдят, че търсенето в европейските електроцентрали е толкова голямо, че някои клиенти купуват висококачественото гориво, което обикновено се използва за производство на стомана, за да произвеждат електроенергия.

Дивите печалби заплашват да се превърнат в политически гръмоотвод, тъй като шепа въглищни компании печелят, а потребителите плащат цената. Цените на електроенергията в Европа са рекордно високи, а хората в развиващите се страни страдат от ежедневни прекъсвания на електрозахранването, тъй като техните комунални услуги не могат да си позволят да внасят гориво. По-рано този месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се нахвърли върху енергийните компании, като заяви, че печалбите им са неморални, и призова за извънредни данъци.

Защитниците на въглищата твърдят, че това гориво остава най-добрият начин за осигуряване на евтина и надеждна базова енергия, особено в развиващите се страни. Въпреки голямото разпространение на възобновяемите енергийни източници, изгарянето на въглища остава най-предпочитаният начин за производство на електроенергия в света, като на него се падат 35 % от цялото електричество. 

Coal Addiction

Докато западните производители се възползват от рекордните цени, като компании като Glencore се ангажират да експлоатират мините до затварянето им през следващите 30 години, най-големите потребители на въглища Индия и Китай все още смятат, че растежът остава на дневен ред. 

Китайското правителство възложи на своята промишленост да увеличи производствения капацитет с 300 млн. тона през тази година, а най-големият държавен производител в страната заяви, че ще увеличи инвестициите за развитие с повече от половината заради рекордните печалби. 

Coal India вероятно също ще вложи голяма част от печалбите си в разработването на нови мини, под натиска на правителството да направи повече, за да отговори на търсенето от електроцентралите и тежката промишленост.

Китай и Индия работиха заедно на конференцията на ООН в Глазгоу миналата година, за да смекчат формулировката в глобалното изявление за климата, като призоваха за "постепенно намаляване" на използването на въглища вместо за "постепенно спиране". 

По онова време малцина можеха да предвидят колко скъпо ще стане това гориво. Само преди година най-големите международни минни компании - с изключение на Glencore - се бяха оттеглили напълно от въглищата, решавайки, че мизерната възвръщаемост не си заслужава нарастващия натиск от страна на инвеститорите и активистите за климата.

Когато Anglo American Plc отдели бизнеса си с въглища и го предаде на съществуващите акционери, един от продавачите на къси позиции, Boatman Capital, заяви, че новият бизнес не струва нищо. Вместо това акциите - известни като Thungela Resources Ltd. - рязко се повишиха, като нараснаха с повече от 1000% от листването си през юни 2021 г., а печалбата на акция за първото полугодие се увеличи около 20 пъти.

Самата Glencore придоби колумбийска мина от бившите си партньори Anglo и BHP Group. Характерът на сделката и повишаващите се цени на въглищата означават, че Glencore по същество получи мината безплатно в края на миналата година. През първите шест месеца на тази година компанията е реализирала печалба от 2 млрд. долара от тази една мина, което е над два пъти повече от приходите на целия ѝ въгледобивен бизнес през същия период на миналата година.

Изглежда, че печалбите ще продължат да се трупат, тъй като според анализатори и ръководители на въгледобивни компании пазарът ще остане свит. 

"В днешния момент не виждаме как енергийната криза ще отмине за кратко време", заяви главният изпълнителен директор на Glencore Гари Нагъл.