Голямата енергийна криза в Европа захапа и храната на трапезата ни

Ще бъдат ли принудени да затворят енергоемките фабрики за производство на храни в Европа

07:57 | 10 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Във фабриката на Brioche Pasquier с площ от 240 000 кв. м, намираща се на около час път от Лондон, всяка кифличка, излязла от гигантските газови пещи, струва поне с 50 % повече. От маслото до яйцата и захарта - повечето от суровините, които френската пекарна използва за производството на кроасани, бриоши и шоколадови пайове, вече са поскъпнали, тъй като през последната година цените на стоките се повишиха. Но сега компанията се сблъсква и с нарастващите сметки за енергия, пише Bloomberg.

Това е двоен удар за производителите на хранителни продукти и разход, който бързо се усеща върху джоба на потребителите, борещи се с кризата в издръжката на живота. В Обединеното кралство Английската централна банка очаква инфлацията да достигне своя връх от над 13 % тази година, една трета от британските домакинства ще харчат повече от 10 % от доходите си за енергия, а сега нарастващите разходи за хранителни продукти водят до увеличаване на бедността по отношение на храната. 

"Това е ефектът на доминото, който се получи, когато се наложи да поемем огромно увеличение на разходите за енергия", казва Райън Питърс, управляващ директор на Brioche Pasquier UK Ltd., който управлява фабриката в Милтън Кийнс. "Трябва да се опитаме да повишим малко цените си за търговците на дребно и за съжаление това се отразява на потребителите."

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордни стойности по-рано тази година, тъй като нахлуването на Русия в Украйна доведе до глад в света за ключови продукти, включително пшеница и растителни масла. И макар че глобалните разходи започнаха да намаляват - през юли те спаднаха за четвърти месец - потребителите едва ли ще получат голямо облекчение. 

Това се дължи на факта, че производителите на храни в Европа сега се борят с високите цени на енергията, при които газът, въглищата и електроенергията се търгуват на цени, многократно надвишаващи обичайните. А най-лошото тепърва предстои, тъй като настъпват мрачни и мразовити зимни дни, които увеличават търсенето на енергия за отопление и производство на електроенергия.

Energy Crisis

"Независимо дали става въпрос за печене на кафе или производство на захар от цвекло, компаниите засега говорят само за увеличението на суровините", каза Кона Хаке, ръководител на изследователския отдел на търговеца на суровини ED&F Man. "Смятам, че най-лошото тепърва предстои с повишаването на цените на енергията. Тази зима ще промени ситуацията и разходите за преработка вероятно ще се повишат."

Suedzucker AG, най-големият производител на захар от цвекло в Европа, заяви по-рано тази година, че "значителното увеличение" на разходите за суровини, енергия и опаковки е компенсирало увеличените приходи през първото тримесечие. Allied Bakeries, производител на хляб, заяви през юни, че по-високите производствени разходи продължават да оказват неблагоприятно влияние върху маржовете, въпреки че продажбите през третото тримесечие са били по-големи.

Дружествата, които преработват соя, рапица и слънчоглед в масла за готвене, забавят производството си в Обединеното кралство и ЕС и го преместват в други региони с по-ниски цени на енергията. Преработката на маслодайни семена в Обединеното кралство и Европа спадна с 3,2 % през юни до най-ниското ниво поне от 2019 г. насам, сочат данни на браншовата група Fediol.

Държавна помощ
Перспективите са толкова тежки, че правителствата започнаха да се намесват. Миналата седмица Европейският съюз одобри пакет от помощи в размер на 110 млн. евро в подкрепа на дружествата от селскостопанския сектор, които са засегнати от увеличението на цените на енергията, торовете и другите суровини вследствие на войната в Украйна. Възможно е и други страни да последват този пример.

"Селскостопанският сектор беше особено силно засегнат от увеличението на цените на енергията и други производствени разходи, причинено от нахлуването на Русия в Украйна и свързаните с това санкции", заяви комисарят на ЕС по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер. "Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите членки, за да гарантираме, че националните мерки за подкрепа могат да бъдат въведени своевременно, координирано и ефективно."

Енергоемките фабрики за производство на храни в цяла Европа може да бъдат принудени да затворят, ако недостигът на природен газ предизвика нормиране на потреблението. Германия вече възприе второ ниво от тристепенния план за извънредни ситуации, а следващото може да предизвика спиране на работа в различни отрасли. Обединеното кралство също има план, който включва намаляване или прекъсване на доставките за фабриките. Подобни най-лоши сценарии могат да доведат до още по-високи разходи за хранителни стоки.

Energy Crisis

В източната част на Лондон Tate & Lyle Sugars работи усилено, за да гарантира, че ще може да продължи да снабдява клиентите си всеки ден от рафинерията си в Силвъртаун край Темза, заяви Джералд Мейсън, старши вицепрезидент в компанията, собственост на American Sugar Refining Inc. 

"Както хората се борят с домашните си бюджети, така и ние трябва да управляваме силно променливите енергийни и производствени разходи, като се уверяваме, че всяко пени, което нашият бизнес харчи и получава като приход, се управлява активно в реално време", каза той. "Ние не управляваме казино. Ние произвеждаме храна, което ни задължава да се справяме отлично."