Нова заплаха грози световното снабдяване с храни заради липсата на дъжд в Индия

На Индия се падат 40% от световната търговия с ориз

11:28 | 3 август 2022
Обновен: 12:34 | 3 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оризът може да се превърне в следващото предизвикателство за световното предлагане на храни, тъй като недостигът на дъжд в някои части на Индия, която е най-големият световен износител на ориз, доведе до свиване на площите за засаждане до най-малкия размер от около три години насам. 


Заплахата за индийското производство на ориз идва в момент, когато държавите се борят с нарастващите разходи за храна и бурната инфлация. Общата площ на оризовите насаждения досега е намаляла с 13% през този сезон поради безводие в някои райони, включително Западна Бенгалия и Утар Прадеш, на които се пада една четвърт от индийското производство, пише Bloomberg.

Търговците се опасяват, че спадът в производството на ориз ще усложни борбата на Индия с инфлацията и ще предизвика ограничения върху износа. Подобна стъпка ще има далечни последици за милиардите хора, които зависят от този основен продукт. На Индия се падат 40% от световната търговия с ориз, а правителството вече ограничи износа на пшеница и захар, за да гарантира продоволствената сигурност и да контролира местните цени.

Скокът в цените на ориза в Индия отразява опасенията за производството. Цените на някои сортове се покачиха с повече от 10 % през последните две седмици в основните щати, в които се отглежда тази култура, като Западен Бенгал, Одиша и Чатисгарх, поради недостига на дъжд и повишеното търсене от страна на Бангладеш, заяви Мукеш Джаин, директор на Sponge Enterprises Pvt. Експортните цени могат да се повишат до 400 USD за тон до септември от сегашните 365 USD - франко борд, каза той.

По-голямата част от ориза в света се отглежда и консумира в Азия, което го прави жизненоважен за политическата и икономическата стабилност в региона. За разлика от рязкото покачване на цените на пшеницата и царевицата след нахлуването на Русия в Украйна, цените на ориза са умерени поради голямото производство и запасите, което помага да се предотврати по-голяма продоволствена криза. 

Много зависи от реколтата от ориз в Индия и от хода на мусоните. Някои селскостопански експерти са оптимистично настроени, че все още има време да се продължи засаждането и да се компенсира част от недостига. Прогнозите са за нормални валежи през август-септември, което може да подобри реколтата. 

Земеделските стопани са по-малко оптимистично настроени. 54-годишният Раджеш Кумар Сингх, земеделски производител в Утар Прадеш, заяви, че е засадил ориз само на половината от своите седем акра (2,8 хектара) земя поради липсата на дъжд през юни и юли. "Ситуацията е наистина несигурна", казва той.

Rain in

Цените на ориза усещат натиска, казва Химаншу, професор в университета "Джавахарлал Неру", който се представя само с едно име. "Рядко се сее след средата на юли, така че надеждата, че тя ще се възстанови, едва ли ще се оправдае", каза той и добави, че спадът в производството е риск за инфлацията.

Оризът може да представлява ново предизвикателство в борбата с инфлацията в Индия. Тази година потребителските цени се задържаха над допустимата граница от 6%, определена от Индийската централна банка, което доведе до рязко повишаване на лихвените проценти. Централната банка може да увеличи допълнително разходите по заемите тази седмица, тъй като отслабващата рупия компенсира въздействието на спадащите цени на суровините като горивата и растителните масла. 

Според Сонал Варма, икономист в Nomura Holdings Inc. ако географските различия във валежите се запазят, това може да окаже неблагоприятно въздействие върху производството на земеделски култури, което ще се отрази негативно на икономическия растеж и инфлацията.

Топ потребители

Индия доставя ориз на повече от 100 държави, като сред най-големите ѝ клиенти са Бангладеш, Китай, Непал и някои държави от Близкия изток. За света като цяло има някои светли перспективи, що се отнася до продоволствената сигурност. САЩ са готови да доставят богата реколта от пшеница през следващите седмици, а Украйна направи първата си доставка на зърно след нахлуването на Русия. 

Според Сирадж Хюсеин, бивш секретар на индийското министерство на земеделието, тъй като производството на ориз в няколко щата е на път да намалее, правителството трябва да обмисли преразглеждане на политиката си за разпределяне на ориза за производство на етанол.

Индия се стреми да увеличи производството на етанол, като използва излишъците от захар и ориз, като част от усилията си да намали разходите за гориво. Рязкото покачване на цените на хранителните продукти след началото на войната в Украйна увеличи риска от глад и предизвика дебатите "храна срещу гориво".

"В този момент е трудно да се оцени точното ниво на производствените загуби", каза Хусейн. Но при сегашните цени едва ли има някакво оправдание за отделянето на ориз за производството на етанол, добави той.