Опасността от инфлация на храните намалява след спада на цените на зърнените храни

Цените на пазара на храните се нормализират откакто достигнаха рекордни нива през март тази година

19:30 | 6 юли 2022
Обновен: 20:22 | 6 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Притесненията относно нарастващите глобални цени на храните намаляват, тъй като цените на всичко - от маслата за готвене до пшеницата и царевицата, падат до най-ниските нива от месеци поради увеличаване на физическите доставки, пише Bloomberg.

Палмовото масло, най-консумираното хранително масло в света, се е сринало с повече от 40% от рекордното цена през април, докато пшеницата е поевтиняла с над 35% от най-високото си ниво през март, а царевицата спадна с около 30% от пика си тази година.

Руската инвазия в Украйна през февруари задуши доставките на зърнени храни и слънчогледово масло от Черно море, влошавайки съществуващия недостиг, причинен от екстремното време и хаоса във веригата на доставки. Това породи страхове от глобална хранителна криза, която ще засегне особено силно потребителите в по-бедните нации. Сега обаче цените се връщат към нивата преди инвазията.

Инвеститорите намаляват нетните възходящи позиции на американските пазари, тъй като лихвените проценти се повишават и заплахата от рецесия нараства. Техните нетни бичи залози за соево масло са се свили до най-ниските за последните 23 месеца, а тези за пшеницата са най-ниските от четири месеца насам.

Палмовото масло се срина с цели 11% до $844 в Куала Лумпур в сряда, водейки спада на цените при селскостопанските стоки, преди да намали спада до 2,8% до затварянето. Пшеницата се покачи с 2%, след като се срина с повече от 13% през последните три дни, докато соевото масло, соята и царевицата задържаха резки спадове в цените си.

Намаляването на цената на палмово масло идва в момент, когато водещият производител Индонезия увеличава износа след забраната, запасите се увеличават в Малайзия и производството навлиза в сезонния висок цикъл. Индонезия насърчава износа, за да изчерпи набъбналите местни запаси, а бордът за палмово масло казва, че запасите може да се върнат към нормалното до края на август.

Спадът в разходите за изкопаеми горива също ще намали търсенето на енергия от култури като биодизел. „Големите спадове в цените на суровия петрол и соевото масло и ескалиращият износ на палмово масло и предлагането на производство тежат над пазара, каза Сатия Варка, собственик на Palm Oil Analytics в Сингапур.

Все пак спадът на цените може да стимулира търсене от водещите вносители Китай и Индия, подпомогнато от по-ниските мита. „Добрата новина е, че референтната цена на суровото палмово масло за Индонезия и Малайзия ще бъде по-ниска при доставките през август, което ще доведе до намаляване на експортните такси“, каза той.

Огромните реколти от царевица и соя в САЩ все още не са гарантирани, а времето през следващите два месеца ще бъде решаващо. Данните на Министерството на земеделието на САЩ във вторник показаха, че оценките за състоянието на царевицата и соята се влошават повече от очакваното от анализаторите.

Организацията на обединените нации планира да публикува последния си индекс на глобалните разходи за храна в петък и това може да покаже трети месец на спад от рекорда, достигнат през март след руската инвазия.