Зърнената сделка на Украйна: избягвайте мини, намерете кораби и вярвайте на Путин

Пшеницата и царевицата поевтиняха, след като сделката за износ на Украйна облекчи притесненията за доставките

14:49 | 23 юли 2022
Обновен: 17:55 | 23 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна най-накрая си осигури сделка, насочена към рестартиране на ключовия черноморски износ на зърно, който беше осакатен от инвазията на Русия. Но няма да е лесно да задейства потоците на суровина, пише Bloomberg.

Правителствени служители от Киев и Москва подписаха в петък паралелни споразумения с Турция и ООН на среща в Истанбул, предназначени да помогнат за съживяването на доставките от един от най-големите износители на пшеница, царевица и растително масло в света. Това може да е добра новина за затегнатия световен пазар на храни и икономиката на Украйна, която е съсипана от войната.

И все пак дори сега, с подписано споразумение, ще отнеме време на търговците и служителите да дадат тласък на потоците. Украйна е изправена пред задачата да разчисти коридор в минирани морета, да намери достатъчно кораби, за да превози натрупаното зърно и да пренасочи влакове и камиони, които сега се използват другаде. Получаването на застраховка за покриване на операциите също е предизвикателство.

Успехът на плана също така зависи от гаранциите за сигурност на Москва и от това, че президентът Владимир Путин изпълнява своята страна на сделката, в момент, когато Кремъл се придвижва да анексира окупираните територии и продължава да напредва в източната част на Украйна. Анализатори и западни служители са скептични относно това колко бързо Украйна може да възобнови ролята си на глобална селскостопанска сила.

„Докато на територията на Украйна се провеждат активни военни действия, престоят във водите на украинските пристанища ще остане изключително опасен“, каза Андрий Купченко, ръководител на отдела за анализи в местния консултант APK-Inform. Износът на Украйна е малко вероятно да се върне към „оптималните“ нива този сезон, каза той.

В знак на това колко напрегната е ситуацията Украйна подписа споразумение с Турция и ООН, а не директно с Русия - като Русия подписа съответно споразумение с Турция и ООН. Ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски каза по-рано, че Украйна няма да позволи ескорт от руски кораби или Москва да има свои представители в пристанищата на Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза по държавната телевизия в петък, че Русия няма да се възползва от факта, че пристанищата ще бъдат отворени.

Десетки кораби за реколта са блокирани в Украйна от началото на войната, принуждавайки страната да се насочи към железопътни и товарни маршрути и речни пристанища - които могат да поемат много по-малки обеми. Когато черноморските пристанища се отворят отново, обезопасяването на корабите и намирането на застрахователи, готови да подкрепят товарите, пътуващи натам, може да се окаже трудно и скъпо.

Специализираните застрахователи могат да поемат товари, особено като се има предвид техният хуманитарен характер, каза Нийл Робъртс, ръководител на морското и авиационното управление в Lloyd’s Market Association. Но логистичните подробности ще трябва да бъдат решени, за да се гарантира, че работниците са на разположение да обработват и товарят зърно.

„Отварянето на пристанищата би било фантастично, поне 80-те или 90-те кораба, останали там, могат да излязат“, каза тази седмица Лукас Дорестайн, глобален ръководител на операциите в търговеца на култури Viterra. „Но тогава следващите стъпки ще бъдат доста сложни.“

Зърно на склад

Украйна имаше 25 милиона тона изостанало зърно до средата на годината и фермерите сега са в разгара на следващата си реколта от пшеница. Въпреки че някои доставки са на или близо до пристанища, фермерите и търговците ще се нуждаят от безопасни маршрути, за да продължат доставките. Южният регион остава опасен и инфраструктурата е повредена, което може да ограничи дейностите, каза Купченко от APK-Inform.

Освен това много железопътни вагони и камиони стоят на опашки, изнасяйки зърно за съседните държави от Европейския съюз и ще трябва да се върнат към традиционните пристанищни маршрути, каза той.

„Осигуряването на безопасността на екипажа ще бъде от решаващо значение, ако искаме да придвижим това споразумение бързо“, каза Гай Платен, генерален секретар на Международната камара по корабоплаване. „Остават въпроси за това как корабите ще се движат в силно минирани води и как можем ефективно да екипираме корабите в региона.“

Поддържането на износа също зависи от уверенията, че няма да има инфраструктурни атаки от Русия, която беше обвинена в кражба на украинско зърно и действия срещу складови съоръжения с ракетни удари. Някои официални лица смятат, че Кремъл възнамерява да използва заплахата от недостиг на храна и глобален глад като инструмент за договаряне.

Споразумението засяга три от пристанищата на Украйна - Одеса, Черноморск и Пивденний - каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на церемонията по подписването. Те представляват малко повече от половината от износа на зърно по море от Украйна през сезон 2020-21.

Има и други, които също са жизненоважни за постигане на предвоенните обеми. Едно такова пристанище е Николаев близо до Херсон, където в момента са концентрирани тежки боеве, докато самият Черноморск е блокиран от умишлено потопени плавателни съдове.

Международната морска организация изчисли, че пълното премахване на морските мини в близост до пристанищата ще отнеме месеци. Въпреки това разчистването на пътя, за да се позволи на корабите да преминават транзит, може да се случи много по-бързо, като потенциално ще отнеме около 10 дни, каза тази седмица Микола Горбачов, ръководител на Украинската зърнена асоциация.

„Аз съм доста положително настроен“, каза той. "Възможно е да се намери пътят."

Увеличаването на износа би предложило облекчение на нациите вносителки, които зависят от украинските култури, особено с исторически високите цени на зърното. Сделката също би дала по-голяма увереност на местните фермери, които през есента ще се изправят пред ключови решения за това колко площ – ако има такава – да засадят с жизненоважни зимни култури като пшеница, които са в особено ограничено глобално предлагане, каза анализаторът на Rabobank Майкъл Магдовиц.

„Надяваме се, че може да има някакво споразумение за изваждането на това зърно оттам“, каза на брифинг Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. „Но ние не гледаме на това през розови очила по отношение на успеха, който те в крайна сметка ще успеят да постигнат.“

Пшеницата и царевицата поевтиняха

Цената на пшеницата падна най-много от май, а цените на царевицата паднаха до осеммесечно дъно, след като беше постигнато споразумението.

Пшеницата в Чикаго потъна в петък с 5,9% до 7,59 долара за бушел, най-ниското ниво от началото на февруари. Въпреки че цените заличиха печалбите след войната на Русия срещу Украйна, те все още са много по-високи от обичайното за това време на годината. Царевицата загуби 1,6%, за да се установи на $5,6425, ниво, невиждано от ноември.

Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна, след като инвазията на Русия блокира основните й пристанища. Докато малък обем беше пренасочен по шосе и железопътен транспорт, клиентите в Близкия изток и Северна Африка бяха принудени да търсят другаде, повишавайки цените и влошавайки продоволствената несигурност.

Сделката ще позволи безопасно преминаване на украински зърнени товари с център за контрол/инспекция, разположен в Истанбул, обслужван от служители от всички страни, каза в бележка Арлан Съдерман, главен икономист по стоките в StoneX. 

„Русия, разбира се, все още трябва да спази своята част от сделката, като не стреля по споменатите кораби или атакува отворени пристанища, докато войната бушува толкова интензивно, както до момента.“

За JPMorgan Chase Bank & Co. инициативата „не отговаря“ на очакванията за отваряне на всички черноморски пристанища на Украйна, по-специално ключовото зърнено пристанище Николаев, което не може да бъде включено заради активния конфликт наблизо.

Нормализирането на украинските експортни потоци вероятно ще изисква мирно споразумение за преместване на зърно и маслодайни семена от ферма до пристанище, казаха те. „С около 10 милиона тона пшеница и 5 милиона тона царевица, изнесени в резултат на тази инициатива, и предстоящи сериозни метеорологични рискове, световните пазари на зърно изглеждат изключително препродадени.“

Между предлагането от износа от ЕС и Черно море срещу търсенето от Близкия изток и Северна Африка, все още има разлика от повече от 25 милиона метрични тона, каза Уолтър Куниш, старши стоков стратег за Hilltop Securities Inc. Освен това има много въпроси за това колко много Украйна може да изнася физически през следващите три до шест месеца, което ще зависи от количеството, държано в пристанищата, качеството на запасите и други въпроси като застраховка, каза той.

Времева рамка

Сделката е валидна за 120 дни и ООН очаква тя да бъде подновена, освен ако войната не приключи дотогава. Работата трябва да започне незабавно за създаване на екипи за инспекция и персонал за Съвместен координационен център (JCC) в Истанбул, наблюдаван от членове на четирите страни по споразумението.

Украинските пристанища изискват около 10 дни, за да се подготвят, така че ще отнеме няколко седмици, преди корабите да се придвижат и излязат. 

Преговорите започнаха през април, когато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш повдигна идеята на отделни срещи с руския президент Владимир Путин и Володимир Зеленски от Украйна.

Безопасно преминаване

Сделката гарантира безопасно преминаване и излизане от Одеса и две други украински пристанища при това, което бе наречено "де факто прекратяване на огъня" за обхванатите кораби и съоръжения.

Въпреки че Украйна е минирала близките води като част от своята военна отбрана, няма повече нужда от разминиране. По-скоро украинските пилоти ще насочват корабите по безопасни коридори в нейните териториални води, с миночистач на разположение, ако е необходимо, но без военен ескорт.

Наблюдавани от JCC, корабите след това ще преминават транзитно през Черно море до турския пролив Босфора и ще се отправят към световните пазари.

Всички страни са се съгласили, че няма да има атаки срещу тези кораби. Ако бъде наблюдавана забранена дейност, задачата на JCC ще бъде да я разреши.

Съвместен координационен център (JCC)

JCC в Истанбул,  през който минава Босфора, ще наблюдава всички движения на кораби и инспекции и ще решава дали например корабът се отклонява от договорените коридори в Черно море. Центърът ще бъде обслужван от служители на ООН и вероятно военни служители от трите участващи страни.

Проверки

В отговор на опасенията на Русия относно кораби, доставящи оръжия за Украйна, всички връщащи се кораби ще бъдат инспектирани в турско пристанище от екип с представители на всички страни по споразумението и под надзора на JCC. Екипите ще се качат на корабите и ще оценят товара им, преди да могат да се върнат в Украйна.

Застраховка

За да разсее опасенията на корабните застрахователи, ООН прекара повече от два месеца в преговори със сектора, за да гарантира, че планът е търговски жизнеспособен и няма да доведе до наказателни премии. Международната морска организация насърчава частния сектор да играе роля в сделката, а западните правителства излязоха с изявления, в които се казва, че компаниите няма да се намират в противодействие на санкциите, наложени на Москва. „Разясненията, които САЩ и ЕС издадоха, са много важни за частния сектор“, каза високопоставен служител на ООН, цитиран от "Ройтерс".