Кой се включва на мястото на Украйна на пазара на зърно

Мегън Дърисин, Bloomberg

10:45 | 6 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Украйна е една от най-големите износители на пшеница, царевица, слънчогледово олио. Доста критична страна за глобалните вериги на селскостопанска продукция.

След като пристанищата им засега са затворени, забелязваме Индия как се превръща в много по-голям играч на глобалния пазар на пшеница.

Традиционно Индия не е голям износител, има високи цени за селскостопанската продукция, определени от държавата, които обикновено държат реколтата за вътрешния пазар.

Но при толкова силно повишените цени в света, те започват да изнасят и го правят в рекордни обеми за Азия.

При вноса също има някои необичайни потоци. Например Испания и Китай, които обикновено за големи купувачи на украинска царевица по това време на годината, започват покупки от САЩ.

Смятам, че САЩ за пръв път от 4г доставят царевица за Испания.

Колко необичайно е това?

Доста необичайно е едни от най-големите играчи в света на пазара на зърно да бъдат внезапно изключени.

Има въпроси и по отношение на доставките от Русия в бъдеще. Зърното от Русия продължава да се изнася. Русия изнесе през март над 1 млн тона пшеница. Но големият въпрос ще бъде в средата на годината, когато и Украйна, и Русия жънат новата реколта.

Експортът обикновено достига своя пик по това време, особено при пшеницата.

Дали ще успеят да го направят? И точно колко ще успее да произведе Украйна?

А какво става с цената? Ще падне ли цялата тежест върху потребителя? Вече се случва точно това. Какво мислите?

Фючърсите на зърното – на пшеницата и царевицата се повишиха с над 20% от началото на годината. Пшеницата стигна рекордни нива през март, а царевицата също е на многогодишен връх.

Инфлацията при храните се ускоряваше още преди началото на войната. Имаше някои проблеми с реколтата по света. Имаше проблеми и с веригите на доставка. Търсенето също се ускоряваше след пандемията.

Вече забелязваме отражение при някои от цените. Тук в Европа вече имаме някои предупреждения за недостиг на слънчогледово олио. Украйна е толкова голям износител, че е трудно да се намери от друго място.

Египет също. Цените на несубсидирания хляб растеше още преди войната.