Три нови кораба с царевица тръгват от Украйна, а храните поевтиняват за 4-ти месец поред

През юли цените отчитат най-големия спад от 2008 година насам

14:31 | 5 август 2022
Обновен: 16:03 | 5 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните цени на храните намаляват за 4-ти месец по ред след като достигнаха рекорд в началото на войната на Русия в Украйна, след като опасенията свързани с доставките на зърно и зеленчуково олио намалява, пише Bloomberg.

През юли индексът на ООН за световните разходи за храни се е сринал с повече от 8,6%. Показателят спадна до най-ниското си ниво от януари, преди руската блокада на пристанищата в Украйна, която е основен износител на храни, да повиши разходите за храна. Все пак цените остават високи и хората с ниски доходи изпитват трудности, докато кризата с разходите за живот се задълбочава.

Миналия месец цените на пшеницата и царевицата се понижиха, след като Москва и Киев постигнаха сделка за повторно отваряне на пристанищата на Украйна и първият кораб отплава от Одеса. Но две седмици след сделката остават безброй предизвикателства за решаване, преди износът да може да бъде увеличен. Още три кораба със зърно се очаква да напуснат пристанищата на страната, каза украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков в петък.
„Повишените сезонни наличности в Аржентина и Бразилия, където реколтата от царевица надминава обемите от предходната година, също помогна за облекчаване на натиска върху цените“, се казва в изявление на ФАО.

Трите кораба натоварени с царевица според условията на скорошната сделка са напуснали украински пристанища, съобщават от турското министерство на отбраната. Съвместният координационен център в Истанбул, който включва представители на Русия, Турция, Украйна и ООН предава, че два кораба са тръгнали от Черноморск и един от Одеса.

Общо те пренасят близо 58,000 тона царевица и са получили разрешение да напуснат украинските пристанища.

Турското министерство на отбраната съобщи в Twitter, че корабът „Навистар“ плаващ под флага на Панама, който превозва 33 000 тона царевица за Ирландия, е отпътувал от пристанище Одеса. Корабът ще бъде инспектиран от Съвместния координационен център на север от Истанбул.
Корабът с български екипаж “Рожен“, който плава под малтийски флаг и е натоварен с 13 000 тона царевица, отплава от пристанище Черноморск на път за Великобритания. "Поларнет", плаващ под турски флаг с 12 000 тона царевица, потегли от Черноморск за турското черноморско пристанище Карасу. Турският кораб за насипни товари „Оспрей С“, плаващ под флага на Либерия, се очаква да пристигне в украинското пристанище Черноморск в петък, съобщиха от областната администрация на Одеса. Това ще бъде първият кораб, който ще пристигне в украинско пристанище по време на войната.

Първият кораб със зърно, който тръгва от украинско пристанище от началото на руската инвазия, отплава от Одеса в понеделник.
„Очакваме, че гаранциите за сигурност на нашите партньори от ООН и Турция ще продължат да работят и износът на храни от нашите пристанища ще стане стабилен и предвидим за всички участници на пазара“, каза министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков във Facebook след като корабите потеглиха.
Споразумението за безопасно преминаване на кораби между Москва и Киев беше сключено с посредничеството на Турция и ООН и представлява един от редките дипломатически пробив в петмесечната война.
Украйна призова сделката за зърно да бъде разширена, за да включи и други продукти, като метали, съобщи Financial Times. „Това споразумение е за логистиката, за движението на кораби през Черно море“, каза пред вестника заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка.

Индексът на ООН проследява експортните цени за сурови стоки и изключва надценките на дребно, така че макар да е окуражаващ знак за потребителите, те все още са изправени пред високи цени. В по-бедните държави десетки милиони хора са изправени пред глад, като регионът Сахел в Африка преживява най-тежката криза с продоволствената сигурност от десетилетие.

Хранителният гигант Nestle SA отново увеличи цените за потребителите през второто тримесечие, тъй като собствените му разходи се увеличиха. Групата на супермаркетите Ocado предупреди, че потребителите преминават към по-евтини продукти, за да пестят пари.
Цените на храните вече се бяха повишили по време на пандемията, тъй като логистичните проблеми предизвикаха проблеми и търсенето изпревари предлагането, докато икономиката се възстановяваше. Но сега началото на реколтата в Северното полукълбо и опасенията за задаваща се рецесия тежат върху суровините.