Ще ни застигне ли колелото на историята - дажби и купонни системи по света

От Френската революция до наши дни светът затяга коланите, за да се справи с войните и бедствията

17:44 | 8 август 2022
Обновен: 20:08 | 8 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските държави търсят начини да ограничат търсенето на газ, подготвяйки се за по-нататъшно намаляване на руските доставки. Това увеличава перспективата за въвеждане на квотни ограничения и дажби в целия континент. По време на войни, обсади и социални конфликти богатите и бедните страни по света имат дълга и често болезнена история на въвеждане на ограничения при потреблението на всичко - от храна до гориво и вода, понякога с непредвидени последици, пише Reuters.

Ето кратка хронология на някои от тези епизоди.

1793-94 г. - Продоволствената криза в хаотичните времена след Френската революция от 1789 г. кара правителството на Максимилиан Робеспиер да се опита да контролира пътя на зърното от полето до трапезата чрез система за разпределение на храната, гарантирана със силата на гилотината. Суровостта ѝ в крайна сметка води до падането на Робеспиер от власт и екзекуцията му - също на гилотината.

1914-18 г. - Много от страните, участващи в Първата световна война, страдат от недостиг на храна в резултат на конфликта, морските блокади и проблемите със складирането. Германският контрол на храните е печално известен с неапетитни ерзац храни, като например "K-Brot" - заместител на хляба, направен от съставки като сушени картофи и слама. В резултат на това недохранването е широко разпространено. В Съединените щати не са въведени дажби, но информационната кампания "Храната ще спечели войната" срещу разхищението на храна спомага за намаляване на потреблението.

1938 г. - Докато Япония води война срещу Китай, тя въвежда пределни цени и купонна система за продажба на стоки като захар, ориз, дрехи, дървени въглища и много други. Правителството разпространява и лозунги като "разточителството е наш враг", за да ограничи потребителското търсене, и насърчи домакинствата да отглеждат зеленчуци, за да допълнят намаляващите хранителни запаси. Нормирането продължава и по време на Втората световна война.

1940 г. - Една година след влизането си във Втората световна война Великобритания въвежда система за хранителни дажби, като на всеки мъж, жена и дете се отпускат купони за закупуване на основни хранителни продукти, включително захар, месо, мазнини, бекон и сирене. Плодовете и зеленчуците не са били подложени на дажби и хората са насърчавани да си отглеждат сами. Многобройни изследвания оттогава насам показват благотворния ефект на този хранителен режим върху здравето. Хранителните дажби се прекратяват напълно едва през 1954 г.

1942 г. - Автомобилните гуми са първият продукт, който е даван на дажби в Съединените щати от януари 1942 г., само няколко седмици след нападението над Пърл Харбър. Бензинът и храните са подложени на дажби от май, като се започва със захарта, след това с кафето, а година по-късно - с месото, мазнините, рибните консерви, сиренето и консервираното мляко. Макароните със сирене стават предпочитана рецепта за милиони хора, тъй като изискват много малко количество храни, продавани с купони. До края на 1945 г. захарта е единствената стока, която се дава на дажби - ограничение, което окончателно приключва през юни 1947 г.

1945 г. - След войната дажбите в страните зад Желязната завеса, управлявани от комунистите, са широко разпространени, но се различават значително в отделните държави. В Унгария ограниченията засягат предимно стоки, които не са от първа необходимост - автомобили и телефонни линии, като в резултат на това се образуват дълги списъци на  чакащи с години хора. В Полша ограниченията са по-тежки, като обхващат захар, цигари, обувки, бензин, месо и основни хранителни продукти и водят до демонстрации срещу глада. Разраства се движението "Солидарност" в началото на 80-те години. "Знаете ли как изглежда един полски сандвич? Купон за месо между два купона за хляб", гласи един мрачен унгарски виц от онова време.

1957 г. - След като през 50-те години на миналия век правителството на Северна Корея започва тотална колективизация, която позволява притежаването само на малки семейни парцели. Храната се събира и разпределя по дажби чрез обществено разпределение. Производството на храни рядко успява да задоволи основните хранителни нужди, което довежда до хроничен недостиг на храна. През 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. по-голямата част от населението получава само 10-30 % от зърнената си дажба в основен продукт - ориз.

1973 г. - Петролното ембарго на арабските държави износителки потопи Европа в дълбока енергийна криза и наложи редица мерки за ограничаване на потреблението. Дания, Италия, Западна Германия и други страни забраняват шофирането в неделя; Франция засилва ограниченията на скоростта и спира телевизионното излъчване в 23:00 ч., за да насърчи хората да си лягат по-рано. Благодарение на петрола от Северно море Великобритания е пощадена от дажби за бензин, но в лондонския Уест Енд някои универсални магазини прибягват до връщане на газовото осветление, за да пестят електроенергия. В Швеция нормирането на потреблението и обществените кампании довеждат до по-дългосрочни промени, благодарение на които до 1980 г. потреблението на петролни продукти намалява с около 16 %.

2011 г. - След като земетресението и цунамито от 11 март предизвикват авария в ядрената централа във Фукушима и прекъсват електроснабдяването в района на Токио, милиони японци са принудени да се справят с постоянното спиране на тока. Бензиностанциите са затворени, а когато отново отварят, горивото се продава с купони, а хората трябва да се редят на опашки за разпределение и на питейната вода, която също е на дажби.

2014 г. - Венецуелският президент Николас Мадуро въвежда карта "Сигурно снабдяване с храна", която определя ограничения за покупките и има за цел да спре недобросъвестни купувачи да се запасяват със субсидирани хранителни продукти и да ги препродават.

2020 г. - Кубинската система за дажби, въведена малко след победата на революцията на Фидел Кастро през 1959 г., но предвидена за премахване, се завърна по време на пандемията COVID-19, за да предотврати излагането на кубинците на вируса по време на трескаво пазаруване. Основни продукти като прах за пране и препарати за почистване на съдове стават обект на нормиране поради повсеместния недостиг. По света се появиха съобщения за временни ограничения за максимален брой покупка на продукти в някои магазини и супермаркети, тъй като пандемията наруши доставките.