Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Калоян Стайков: Няма място за паника, но са нужни решителни действия за газовата криза

Калоян Стайков, гл. икономист в Института за енергиен мениджмънт, в "Светът е бизнес", 04.08.2022

21:21 | 4 август 2022
Обновен: 01:39 | 5 август 2022
Автор: Галина Маринова

Далеч сме от ситуация, в която трябва да се изпада в паника, но са нужни бързи и решителни действия. Това каза Калоян Стайков, гл. икономист в Института за енергиен мениджмънт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "След като за една-две седмици - от края на април до средата на май - Булгаргаз успя да осигури спешно, необходимите количества, то със сигурност за няколко месеца може да направи същото и за отоплителния сезон". 

"Причина за паника няма, но това не означава, че трябва да се успокоим и да се пуснем по течението. Още през април споменах, че има достатъчно време, възможно е да се договорят необходимите количества, да се осигури капацитет, тоест да сме наясно как ще бъдат транспортирани, но все пак са необходими решителни и бързи стъпки в тази посока, каквито през последните месеци или не са се случили, или се случват половинчато". 

По думите на Калоян Стайков има много неизвестни около заявката на служебния кабинет за провеждане на държавния търг за LNG, но категорично, “ако се откажем от досегашните договорени количества, то със сигурност няма достатъчно време да се договорят нови”, които да подсигурят пълното потребление, въпреки че в момента получаваме по-високи количества от Азербайджан по силата на дългосрочен договор с тях.

За това доколко цената на природния газ може да бъде предвидима гостът каза: “Видя се, че руската страна търси по всякакъв начин възможност да влияе на пазарните цени”. 

“Видяхме редицата произволи от страна на Русия. В момента, в който пазарната ситуация малко се успокои, те си намират извинения да ограничат подаването на газ към Европа и съответно цените се увеличават”. 

Преди избухването на войната можеше да се води разговор за това, доколко търсенето на алтернатива на руските доставки имат икономическа логика. След началото на войната светът видя, че въпреки изявленията на Русия, че няма намерение да напада Украйна, тя направи точно това, заяви събеседникът. “Положението допълнително се влоши през април. След като между февруари и април се обясняваше как няма да се използва природният газ като лост за натиск, видяхме точно това да се случва. По-лошото е, че дори и страни, които се съобразиха с новите условия, получиха по-ниски доставки”.

“В тази ситуация не разбирам аргумента, че сигурността на доставките минава през Русия. Защото видяхме, че Русия, не само едностранно променя условията по договорите, но дори и не изпълнява своите ангажименти при новите условия. В тази ситуация по-скоро трябва да   търсим осигуряване на тези количества без да разчитаме на “Газпром”, защото едно е да спрат доставките от Русия през лятото и да имаме достатъчно алтернативи да намерим заместващи количества, а друго е да спрат през зимата, както стана през 2009 година, когато ще бъде напълно невъзможно да се намерят нови доставки”.

Относно договорените доставки и хода на преговорите Калоян Стайков каза: "Хубаво е правителството и Булгаргаз да имат малко по-отворена политика в това отношение, защото несигурността на пазарите и без това е висока и малко повече яснота може да ги успокои".

За отлагането интерконекторът с Гърция да влезе в експлоатация, експертът каза, че пречките, които това носи, са свързани само с цената, по която България получава газ. “Защото до юли месец не получавахме пълните количества, а малко под една трета от тях”.

“Тази година фокусът на газовите пазари, особена в Европа, е осигуряване на необходимите количества, а не толкова осигуряване на най-добрите цени. Миналата година дебатът беше за цени, а тази година - за осигуряване на количества”.

Дори и тази стъпка, че от юли месец получаваме пълните количества от Азербайджан за мен е успех, категоричен бе Стайков. “Възможно най-скорошното пускане на интерконектора допълнително би облекчило ситуацията, защото би намалило ценовия натиск, но тази година най-важното нещо е осигуряване на доставки”. 

На въпроса какво може да се обърка през следващите два месеца събеседникът каза:”Абсолютно всичко!

Русия може да спре доставките, което ще доведе до допълнително напрежение на пазарите, защото при всяко ограничаване на доставките от Русия останали пазари, и в САЩ, и в Азия, започнат да се презапасяват, което допълнително вдига цените и ограничават количествата. Могат да не се направят необходимите стъпки достатъчно бързо, например да не се купи капацитет, който вече е резервиран. Абсолютно всичко е възможно, затова е важно стъпките да се направят бързо и решително, а не да се чудим дали можем евентуално да получим евтини количества от Газпром и в един момент, в средата на януари, те просто да секнат”.

Какво ще прави кризисния щаб, който бе назначен и кой влиза в него? Реалистична ли е поставената задача да се осигури предвидимост на цените? Вярно ли е, че можем да договорим много по-големи количества газ от Азербайджан? Какво точно знаем за договорените седем танкера? Може ли пазарът може да бъде "наводнен с газ, ако държавата да спре да се меси"? Какво ще прави кризисния щаб, който бе назначен и кой влиза в него? Реалистична ли е поставената задача да се осигури предвидимост на цените?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.