Дали европейците ще мръзнат тази зима зависи от времето на другия край на света

Някои търговци вече виждат ефектите от засилващата се битка между Европа и Азия за доставките на газ

20:01 | 5 август 2022
Обновен: 22:47 | 5 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато се отказва от руското гориво и бърза да осигури достатъчно природен газ и въглища, стремежът на Европа да подържа домовете на гражданите си топли тази зима ще зависи силно от три нации на другия край на света: Япония, Южна Корея и Китай, пише Bloomberg.

Азиатските страни, сред най-големите вносители в света на втечнен природен газ и морски въглища, споделят пиков сезон на търсене на отопление през зимата с Европа. Все още е твърде рано за метеоролозите да правят точни прогнози за моделите на времето през зимата, но всяка прогноза за резки спадове на температурите в трите нации може да предизвика по-интензивна битка за товари.

Международната конкуренция за горива се увеличи, след като инвазията на Русия в Украйна преобърна глобалните търговски потоци, спомагайки за повишаване на цените на въглищата и природния газ до рекорди. В Европа натискът е напът да се засили. Европейската комисия ще въведе пълна забрана за внос на руски въглища от следващата седмица, докато "Газпром" намали газовите потоци по тръбопроводи за Европа. Русия исторически е била най-големият доставчик на газ за Европейския съюз, покривайки около 40% от търсенето.

„Времето, разбира се, е дивата карта, особено за Япония и Корея“, каза Абишек Рохатги, анализатор на BloombergNEF. „По-студена от нормалната зима може да повиши значително цените, ако руските доставки за Европа останат ниски, тъй като ще бъде много трудно да се намерят допълнителни спот товари.“

Европейските нации се надпреварват да се подготвят за зимата, като намаляват потреблението на газ и увеличават вноса на втечнен природен газ, за ​​да запълнят резервоарите за съхранение, а също така рестартират консервирани въглищни електроцентрали. Досега те се възползваха от благоприятните условия в Азия: Китай намали вноса на въглища и втечнен природен газ, след като увеличи вътрешното производство, и също така страда от икономическо забавяне поради блокиранията заради вируса.

И трите азиатски страни са увеличили произведената енергия от възобновяеми източници. Япония и Южна Корея поставиха рекорди за слънчева енергия през май, докато Китай изгори по-малко въглища през първата половина на годината, тъй като чистите източници като хидроенергията се увеличиха.

Въпреки това допълнителните покупки от Европа повишиха разходите за LNG и въглища на спот пазара до рекорди тази година. Развиващите се нации като Бангладеш и Пакистан вече страдат от ежедневно спиране на тока, защото не могат да си позволят да плащат за товари, които биха могли да поддържат светлините включени.

Конкуренцията може да стане още по-ожесточена през зимата. След като Япония и Южна Корея започнат да изграждат своите газови запаси, спот пазарът на LNG може да види повече покупки от тези страни, според BloombergNEF. Японските запаси от въглища също са изключително ниски и двете нации ще трябва да увеличат покупките на гориво за електроцентралите към края на годината.

Очаква се захранването в Япония да бъде затруднено тази зима, което накара правителството да поиска от дружествата за комунални услуги да рестартират някои неактивни топлоелектрически централи и да се уверят, че са правилно поддържани и заредени с гориво.

„Въглищните товари – особено тези с високо енергийно съдържание на въглища, които Япония и Корея използват – са в голямо търсене и са предимно възложени по договори“, каза анализаторът на BloombergNEF Али Асгар. „Япония и Корея ще се борят с Европа за повечето спот товари.“

Китай е в по-удобна позиция. Рекордното производство на въглища, съчетано с пониженото търсене на електроенергия, остави запасите на най-високото ниво за средата на годината. И дори когато Русия прекратява доставките на газ по тръбопроводи за Европа, тя увеличава потоците по нова линия към Източен Китай, което помага да се поддържат достатъчно запаси въпреки спада на вноса на LNG.

„Ако има много студена зима, Япония и Южна Корея вероятно ще се нуждаят от допълнителни спот товари, в който случай те вероятно могат да се конкурират с европейските купувачи“, каза Сижу Жу, ръководител на глобалната енергия и възобновяеми енергийни източници в IHS Markit. „Китай, от друга страна, вероятно ще прибегне до повече местни въглища.“

Други вече виждат първите ефекти от наближаващата битка за товари.

„Това, което виждаме, е малко борба за осигуряване на товари с втечнен природен газ до края на тази година и до 2023 г.“, каза главният изпълнителен директор на базирана в Азия газова компания, добавяйки, че този ход е по-рано от обикновено.

„Все още не е навлязло толкова много в ценообразуването, но това ще дойде, защото закъснелият купувач ще бъде този, който ще понесе тежестта на ценообразуването.“

Имаше „доста голяма активност“ от японски и южнокорейски компании за така наречените лентови покупки на LNG, „които ще продължат през ноември, декември и януари“, каза Тоби Копсън, глобален ръководител на търговия и консултации в Trident LNG, пред Financial Times.

Европа и Азия в най-общи линии се конкурират за получаване на LNG от САЩ. Страната е изнесла 74 процента от своя LNG за Европа през първите четири месеца на тази година, в сравнение със средногодишна стойност от 34 процента миналата година, според Администрацията за енергийна информация. Азия е била основната дестинация през 2020 г. и 2021 г., се казва в съобщението.

„С наближаването на зимата страни като Япония и Южна Корея ще трябва да възстановят хранилищата“, каза Саманта Дарт, ръководител на изследванията на природния газ в Goldman Sachs.

„Ако на всичкото отгоре икономическата активност на Китай започне да се възстановява по-видимо, можете да имате значителна промяна в баланса на LNG. Ако по-малко втечнен природен газ е наличен за Европа, това означава, че Европа трябва да разчита на повече намаляване на вътрешното търсене в резултат на това“, каза тя.