В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България може да преговаря с "Газпром", но не и да се съгласява с всичко

Валентин Кънев, председател на Балканска черноморска петролна и газова асоциация, "В развитие", 03.08.2022 г.

17:40 | 3 август 2022
Обновен: 22:00 | 3 август 2022
Автор: Даниел Николов

Докато преговаря за допълнителни доставки на азерски газ или LNG, България може да преговаря и за възобновяване на доставките от Русия, което не би я задължила да се съгласява с исканията на Кремъл. Цените на газа могат да тръгнат рязко надолу, ако се разреши ситуацията в Украйна и Москва поднови доставките; в противен случай ще има продължително високи цени на горивото. Това коментира Валентин Кънев, председател на Балканска черноморска петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Трябва да се изчака да се види как ще реагират другите страни клиенти на "Газпром"... Преговорите с "Газпром" трябва да продължават и да не бъдат с предизвестен край. В същото време да се продължават всякакви други опити за договаряния на нови количества."

Преговорите не са прекъснати от страна на "Булгаргаз", който се е постарал да изпълни клаузите на договореностите, каквито са били те към момента; "Газпром" е спрял подаването на газ към България след искане за заплащане в рубли и преместване на арбитражния съд в Москва, напомни Кънев и добави, че може да е имало и други неизвестни до момента изисквания от руска страна.

"Газпром" се договаря индивидуално с всяка една отделна компания и не е ясно дали това, което се анонсира, е това, което се случва. Разговорите могат да продължават в това отношение - вероятно могат да се преодолеят тези различия, вероятно България може да се съгласи на всички клаузи и изисквания, поставени от "Газпром", но е възможно и това да не е възможно."

Според Кънев за България ще е трудно да се справи през зимния период в условията на спрени руски доставки, но това не означава, че трябва задължително да се съгласява с условията на Кремъл. Допълнителни количества газ от Азербайджан са добра алтернатива, каза Кънев, но предупреди, че те ще бъдат на по-висока цена от тази по настоящия дългосрочен договор за 1 млрд. куб. м годишно, защото ще се договарят при новите пазарни условия на повишени цени на газа. Страната има напредък и в доставките на втечнен природен газ (LNG) чрез терминалите в Гърция и Турция, а би могло да се договорят и количества от "Газпром".

"Едно диверсифицирано и хармонизирано портфолио би било доста полезно за България в бъдеще."

България трябва да прави "всякакви опити, всякакви преговори и да се прочуват всякакви възможности", ако иска да навлезе на LNG пазара. "За да искаме да имаме динамичен демополизиран пазар в България трябва да се полагат огромни усилия", каза Кънев.

Пазарът върви към краткосрочни, а не дългосрочни договори, смята Кънев, най-вече зарадди голяма динамика в цените.

Скокът в цените на електроенергията в Европа през тази година (над четири пъти за базова енергия) доведе до силно завишеното търсене на въглища, които заместват газа. Положението се влошава допълнително от забраната за внос на руски въглища, коментира Кънев. България има собствен добив, което е стабилизиращ, но краткосрочен фактор за енергетиката, защото скоро отново ще се върнем към целите на европейската зелена сделка, смята той. В настоящата ситуация на двойно увеличение на износа на електричество от страната, както и на износ на въглища, добивите също са отбелязали ръст.

"Има наслагване на различни влияния и фактори през последните години - пандемията, постпандемичното възстановяване, войната в Украйна, и всичко това на фона на декарбонизацията. Всички тези фактори в един момент ще бъдат изчистени и вероятно декарбонизацията ще остане основният движещ фактор."

С увеличението на цените на вредните емисии ще стане ясно, че въглищата не са решение за България, каза Кънев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук