Нов сценарий за разруха се прокрадва на пазарите

Количественото затягане на Фед е нарастваща тревога за все повече играчи на борсите

19:02 | 4 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Мнозина смятат, че инфлацията е най-голямата заплаха за инвестициите им. Може би това не е вярно. Фонд мениджър, който успешно се справи с последните два срива на борсата, се готви за тежък край на годината на фона на опасността от тихото изтегляне на Федералния резерв от пазара на облигации, пише Джейм Макинтош за The Wall Street Journal.

Базираната в Лондон Ruffer е загрижена, че оттеглянето на Фед от пазара на облигации ще понижи ликвидността на борсите в момент, когато повишаващите се лихвени проценти и понижаващите се цени на акциите и облигациите ускоряват нуждата от средства за преодоляване на спада.

„Това засяга едновременно акциите и облигациите“, коментира Алекс Ленард, инвестиционен директор в Ruffer. Може да е „вид събитие, за което разказвате на внуците си“, добавя той.

Ruffer далеч не е единственият инвеститор, който се притеснява от перспективата за количествено затягане на Фед. Но тревогите му може би са сред най-изненадващите. Ruffer, която управлява парите на институционални и частни инвеститори, прекара голяма част от последното десетилетие в подготовка за евентуално ускорение на инфлацията. Дружеството натрупа стабилни притежания на дългосрочни, обвързани с инфлацията облигации, както и на 50-годишни облигации, емитирани от британското правителство. Сега компанията държи 40-процентен дял от активите си в кеш и еквиваленти.

Ruffer има прилични резултати, когато става въпрос за кризи: средствата ѝ едва се понижиха по време на мерките за овладяване на коронавирусната пандемия през 2020 г. – които понижиха цените на акциите с една трета, и натрупа пари, когато пазарите се сринаха през 2008-2009 г. В условията на бичи пазар обаче компанията се представя по-слабо.

Фед удвои темпа на разпродажба на облигации през този месец, като цели да намалява притежанията си с 60 милиарда долара на месец и с 35 милиарда долара при ипотечните облигации. Разтревожените относно влиянието на тези ходове включват хедж фонда  Bridgewater, който смята, че в резултат на тези действия пазарите ще изпаднат в „ликвидна дупка“.

Савита Субраманиан, стратег на Bank of America, твърди, че само количественото затягане може да доведе до 7-процентен спад в цените на акциите. По думите на Стивън Мейджър, който е начело на отдела за глобални изследвания на фиксираната доходност в HSBC, взаимодействието между количественото затягане и финансовата система е твърде сложно, за да може някой да направи правилна прогноза. „Истината е, че никой наистина не знае“, казва той, включително Фед.

Последният път, когато количественото затягане беше използвано – под ръководството на председателя на Фед Джанет Йелън – настоящ финансов министър, всичко вървеше перфектно до даден момент. През 2019 г. пазарът на овърнайт кредити – изключително важен за финансовата система и разчитащ на изобилни резерви – беше ударен, което наложи спешно спасяване, за да се предотврати пълна кредитна криза.

Количественото затягане е по-различно този път – основна причина за тревогите на Ruffer. За разлика от 2017 г., големи количества резерви бяха върнати на централната банка чрез фондовете на паричния пазар. За сега загубата на резерви не е проблем. Банките така или иначе имат твърде много резерви и депозити и все още разполагат с 3,3 трилиона долара резерви – над двойно спрямо нивото, което някога са държали до миналата година. Но все пак има предизвикателства.

Според Ruffer загубата на резерви може да попречи на желанието на банките да поемат рискове. Това няма голямо значение, когато пазарите са спокойни, но ситуацията в момента не е такава. Ruffer очаква оттегляния на фонд мениджъри след тежката година, което да доведе до разпродажби на акции и облигации. Ако банките имат ограничения и не желаят да насочат средства, те няма да смекчат спадовете и на пазарите може да има внезапни понижения.

По-страшното безпокойство е, че загубата на резерви към фондовете на паричния пазар ще изтощи банките толкова много, че техните резерви нива да се доближат до минимума, който Фед смята за необходим, за да се избегне повторение на срива от 2019 г. Стратегът на Deutsche Bank Тим Весел твърди в скорошна бележка, че Федералният резерв вероятно ще спре количественото затягане на ниво на резерви на банките от 2,5 трилиона долара.

Проблемът с тези рискове е, че те са реални, но е невъзможно да се каже дали и кога ще се материализират. Налице са достатъчно други проблеми - включително неспособността на пазара да се подготви за по-слаби печалби през следващата година, за да имат инвеститорите мечи нагласи спрямо акциите, но инфлацията прави парите скъпо убежище. И все пак количественото затягане е риск, който трябва да се наблюдава внимателно.