Криптосветът е в търсене на своята Amazon

Колапсът на компании в сектора проправя път на най-стабилните сред тях

18:45 | 24 юни 2022
Обновен: 18:58 | 24 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

По-рано тази година ирландска компания, която организира годишната технологична конференция в Торонто, наречена Collision, реши да насочи фокуса към криптовалутите, канейки светила в сектора да говорят, пише Financial Times.

До момента на провеждането на Collision през тази седмица на присъствието се появиха 35 хиляди души, но осем от дузината експерти, които трябваше да говорят за криптовалути, изведнъж се отказаха, позовавайки се на „семейни“ и „здравословни“ проблеми.

По всичко личи, че инвеститорите се готвят за криптозима. Пазарната капитализация на сектора се сви с два трилиона долара – или 70%, от ноември насам; цената на биткойн се понижи под 20 хиляди долара; цените стейбълкойните Terra и Luna се сринаха; кредитори от криптосвета като Babel и Celsius замразиха трансакциите; хедж фондове като Three Arrows Capital не могат да посрещнат изискванията на инвеститорите.

Нещо повече – трусовете биха били дори по-силни, ако не бяха инвеститори като Сам Банкман-Фрайд, 30-годишният милиардер основател на FTX, които подкрепят криптокредитори, включително Voyager и BlockFi, със заеми. Ходът е подобен на решението на Джон Моргън по време на американската банкова криза през 1907 г. за спасяване на останалите кредитори на фона на липсата на подкрепа от централна банка.

Всичко това обаче е смущаващо за поддръжниците на криптосвета. И то неизбежно предизвика злорадство от негови критици като Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Тази седмица властите, отговарящи за паричната политика в Сингапур, заявиха, че планират да са „безмилостно твърди“ към криптовалутите и добавиха, че е вероятно скоро те да бъдат изместени от токени на централните банки. Това е особено важно, като се има предвид, че до скоро страната беше голям поддръжник на криптосвета.

Едва ли обаче частните дигитални пари наистина ще залязат – мутацията им изглежда по-вероятна. В крайна сметка криптосветът и до момента е претърпявал пословични спадове, но винаги се е възстановявал. Секторът все още има множество поддръжници.

„През следващите няколко седмици ще има повече жертви, но този естествен отлив е здравословен за индустрията, тъй като премахва излишъка“, каза Брайън Шродър, ръководител на Binance за САЩ, в рамките на Collision.

Той припомни, че след дотком балона се появи Amazon, като изрази желанието на Binance да бъде подобна на технологичния гигант в своя сектор.

Може би това е просто отчаяние. Но поглед отблизо наистина показва креативно разрушаване. Компаниите, които се пречупват, се отличават с една или повече от следните характеристики: висок ливъридж, опозиция спрямо регулациите, прекалено сложни иновации и високи разходи за експанзия.

Например самата Binance. Една от причините Шродър да се чувства достатъчно уверен, за да се появи на сцената в Торонто, за разлика от други лектори, е, че бизнесът на Binance не разчита на маржин търговия или криптозаеми. Това я прави по-малко уязвима от някои конкуренти.

Друга важен фактор е, че Binance наскоро набра 200 милиона долара свеж капитал, който използва, за да се диверсифицира в нови ниши. Порази тази причина компанията набира работна ръка, посочва Шродер, в момент, когато конкуренти като Coinbase съкращават служители.

Друг пример е Circle – компанията зад стейбълкойна USDC. През последните години USDC привлече много по-малко внимание и парични потоци от своя конкурент тетер, което отчасти се дължи на предизвикателната позиция на създателите му, която ужаси регулаторите. (Миналата година нюйоркските регулатори се споразумяха с компанията, след като я обвиниха, че предоставя подвеждаща информация в сметките си.)

Circle се опита да спечели регулаторите на своя страна, изготвяйки одитирани сметки и говорейки за желанието си да получи банков лиценз. Компанията започна да ухажва основните финансови играчи.

Въпреки че това направи USDC по-малко привлекателен за криптоиграчите, пазарната ѝ капитализация се увеличи от 48 милиарда долара до 56 милиарда долара през последните седмици заради силните парични потоци. За разлика от това, оценката на тетер се понижи от 83 милиарда долара до 67 милиарда долара и ако тенденцията продължи може да падне под тази на USDC.

Все още е твърде рано за открояване на победители.

Ключовото е това: точно както никой през 2001 г. не е очаквал, че Amazon ще бъде глобален гигант две десетилетия по-късно и че Силициевата долина ще продължава да се развива с такъв темп, така криптосветът през 2042 г. може да бъде коренно различен от това, което виждаме сега.

В това се крие бъдещото обещание на Web3 — и настоящата опасност.