Биткойн в плен на волатилността

Джоана Осингър, Bloomberg

14:13 | 20 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Какви са очакванията ни за търговията на крипто активи, на крипто пазарите предвид възобновения натиск по време на сесията в Азия?

Изглежда, че волатилността е на дневен ред. Днес е почивен ден в САЩ, така че обемите ще се понижат. В събота след обяд в Азия имаше спад и биткойн проби дъното от 20 хиляди долара. После се повиши, но когато има движение между 18 и 20 хиляди долара, нагоре и надолу наистина изглежда, че ще продължи да се движи по този начин известно време при ниска ликвидност пред следващите ден-два.

По отношение на дългосрочното доверие към този клас активи, дали се наблюдава изменение в някои от фундаменталните убеждения?

Определено мнозина поставят под въпрос случващото се, задават си въпроси за насрещните рискове свързани със системата. Например Celsius замразиха тегленията и наскоро направиха изявление, в което казват, че решението на проблема ще отнеме известно време. За много от нещата хората си мислеха, че успяват да ги контролират, а се оказа, че има много по-висок риск в операциите отколкото се считаше.

Изглежда институциите поставят много повече въпроси и определено тези фактори предизвикват движение надолу. Но има и хора, които казват ние продължаваме да надграждаме, системата ще проработи, трябва да се мисли дългосрочно. Така че, след 3-4 години историята може да е съвсем различна, но в момента времената очевидно са трудни за криптовалутите.