Celsius заяви, че „ще отнеме време“ да се стабилизира, тъй като биткойнът се колебае около $20 000

Крипто заемодателят казва, че води „открит диалог“ с регулаторите след спирането на тегления

11:21 | 21 юни 2022
Обновен: 15:19 | 21 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Reuters
Снимка Reuters

Celsius Network, компанията, която отдава кредити в криптовалута и която разтърси пазарите, като спря тегленията миналата седмица, предупреди, че ще „отнеме време“, за да нормализира своята дейност, тъй като компаниите в сектора са изправени пред нарастващ финансов натиск от разпродажбата на цифрови активи, пише Financial Times.

Проблемите на компанията за крипто заеми дойдоха след поредица от шокове на пазарите на цифрови активи, които повлякоха цените надолу. През уикенда цената на най-голямата криптовалута биткойн падна под 20 000 долара за първи път от ноември 2020 г.

Биткойнът поевтиня с 3,6% спрямо долара в Азия, като в понеделник се търгуваше на 19 864 долара, обръщайки предишно рали, което го изтласка обратно над границата от 20 000 долара.

Спадът на най-активно търгуваната дигитална валута породи опасения относно принудителни ликвидации на големи залози с ливъридж на крипто пазарите, което може да стимулира допълнителни продажби и да засили кредитната криза, която вече предизвика смут сред други крипто кредитори.

„Това си остава приоритет от самото основаване на нашата компания, ние поддържаме открит диалог с регулаторните органи и длъжностни лица“, написа Celsius в публикация в блога си в понеделник. Кредиторът добави, че ще даде пауза на дейностите си в социалните медии в Twitter и Reddit, които използваше за поддържане на контакт с клиенти.

„Планираме да продължим да работим с регулаторите и длъжностните лица по отношение на тази пауза и решимостта на нашата компания да намери решение“, каза той, без да предоставя допълнителни подробности.

Хаосът в криптосектора започна, когато стейбълкойнът TerraUSD, който беше използван за улесняване на търговията чрез връзката си с щатския долар, не успя да запази тази обвързаност през миналия месец, което доведе до разклащане на фиксатора на по-големия стейбълкойн Tether.

Нестабилността бързо се разпространи и в друг стейбълкойн и свързаната с нея криптовалута, Luna, която е ключов играч в децентрализираните финанси - сектор от индустрията, който се стреми да премахне централизираните посредници като банките.

Натискът от широката разпродажба на криптовалутите продължава да расте. В петък базираният в Хонконг крипто кредитор Babel Finance спря тегленията и обратното изкупуване, позовавайки се на „необичаен натиск върху ликвидността“, докато базираният в Сингапур крипто хедж фонд Three Arrows не успя да отговори на исканията за допълнително обезпечение от кредитори.

В понеделник друга базирана в Хонконг крипто борса Hoo обяви спиране на транзакциите, след като тегленията на клиенти станаха толкова големи, че рискуваха да изчерпят наличните средства на компанията.

Hoo каза в публикация в блог, че се „опитва да преконфигурира средносрочни и дългосрочни активи по подреден и разумен начин“, за да улесни тегленията, които според него ще се възобновят в рамките на 72 часа.