Спадът на биткойн достига критична точка

Криптовалутата е загубила над 30% през този месец и в сряда бележи 9-та поредна отрицателна сесия

09:57 | 15 юни 2022
Обновен: 13:04 | 15 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мечият пазар за биткойн навлезе в своята най-тъмна и дълбока“ фаза, като дори дългосрочните притежатели, които до сега издържаха на всякакъв натиск вече са поставени на сериозно изпитание, пише Bloomberg.

Такова мнение изразиха стратезите от Glassnode, които следят индикатор наричан реализирана цена, която представлява средната цена на покупка на всички биткойни в обращение. Криптовалутата се търгува с около 1000 долара по-ниско от сегашната си реализирана цена от 23,430, долара, според компанията. Биткойн загуби до 5,2% до 20,833 в ранните часове на днешната търговска сесия в Лондон.

„Настоящият мечи пазар сега навлиза във фаза, която съвпада с най-дълбоките и най-тъмните фази на предишни подобни периоди“, пишат стратезите в бележка. „Пазарът, средно, едва надвишава разходната си база и дори дългосрочните притежатели започват да продават активите си.

Наблюдателите на пазара се опитват да разберат кои групи инвеститори ще пострадат най-много през настоящата крипто зима. Тъй като биткойнът се движи около дъното от декември 2020 г., много по-нови участници вече са на загуба. Междувременно стратезите на UBS наблюдават миньорите на биткойн – чийто бизнес е под натиск поради високите енергийни разходи и ангажиментите за капиталови разходи – за потенциални признаци на капитулация, които също биха могли да окажат влияние върху цените.

Инвеститорите в дигитални активи бяха изплашени от криптоплатформата Celsius Network Ltd., която спря тегленията, замяната и преводите, въпреки че по-широкият пазар остава под натиск, след като данни от миналата седмица показаха, че основната инфлация е по-гореща от очакваното, което означава, че Федералният резерв ще трябва да бъде агресивен в опитите си да охлади растящите цени.

Лори Калвасина, ръководител на US Equity Strategy в RBC Markets, каза, че би искала биткойн да се стабилизира. „Това се превърна в друг полезен индикатор за настроението и рисковите активи като цяло“, каза тя в подкаст.

Междувременно стратезите на Glassnode казаха, че промяната в нетната позиция на HODLers - най-твърдите инвеститори, които отказват да продават - може да се използва за оценка на размера на обема на монети, който натрупват или разпространяват. Тази статистика предполага, че приблизително 15 000-20 000 биткойни на месец преминават в ръцете на HODLers, което е спад от 64% от началото на май показва, че натрупаните количества намаляват.

Биткойнът падна с повече от 30% през този месец. Неговият спад в сряда бележи деветия пореден ден на загуби, като темпът на промяна през последните три дни е 24% - най-големият спад в историята му.

„Биткойн се търгува като пени акция“, каза в интервю Брайън Ник, главен инвестиционен стратег в Nuveen. „Има множество причини да смятаме, че след като започне да пада бързо, понижението може да продължи. Ако цената може да се промени с 20% за два дни, може да се промени с още 20% през следващите два дни."