ETF, който залага срещу биткойн, ще бъде листнат на борсата в САЩ

Фондът ще стане факт на фона на бруталната разпродажба в света на криптовалутите

12:45 | 21 юни 2022
Обновен: 15:13 | 21 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Финансовата компания ProShares е готова да пусне първия по рода си борсово търгуван фонд, чрез който инвеститорите ще могат да заемат къси позиции спрямо фючърси на биткойн, съобщава The Wall Street Journal.

Short Bitcoin Strategy ETF ще бъде листнат на Нюйоркската фондова борса и ще стане факт на фона на понижението на цената на криптовалутата до под 20 хиляди долара през уикенда.

Биткойн поевтинява с 56% през тази година, докато понижението в цената на етериум достига 69%, сочат данни на CoinDesk. Общата пазарна капитализация на дигиталните валути се понижи до 857 милиарда долара в неделя – далеч под достигнатия пик от три трилиона долара миналия ноември. На фона на мерките на Федералния резерв за овладяване на инфлацията инвеститорите се оттеглят от по-рисковите активи.

Миналия октомври ProShares пусна ETF за бичи настроените спрямо биткойн инвеститори - ProShares Bitcoin Strategy, първият борсово търгуван фонд, обвързан с криптовалутата, на борсата в САЩ. Фондът държи по-скоро биткойн фючърси, не толкова токени. Той набра над един милиард долара активи от инвеститорите в рамките на едва два дни.

Биткойн поскъпна до рекордните 67802 долара през ноември – малко, след като фондът започна да се търгува. Оттогава насам активите му се понижават драстично. Към петък фючърсите на фонда, който притежава 643 милиона долара в активи, поевтиняват с 56% от началото на годината според данни на Morningstar.

ETF-ът става част от пазара след многогодишни усилия на управителите на активи да създадат фонд, който реално да притежава биткойни. Комисията по ценните книжа и борсите отказа заявленията за ETF-и, които инвестират директно в биткойн, заради опасения, че търговията с криптовалутата не е достатъчно прозрачна, за да предпази инвеститорите от измами и пазарни манипулации.

Председателят на Комисията Гари Генслер изрази предпочитание към ETF-и, които държат биткойн фючърси, търгувани на регулирани места като Чикагската търговска борса. Но недостатък на ETF-ите, обвързани с фючърси, е, че фючърсният пазар понякога може да се представи по-слабо спрямо основните активи, които проследява.

Нейт Джераси, президент на ETF Store, заяви, че ETF-ите, включващи къси позиции спрямо биткойн фючърсите, са създадени да проследяват противоположното представяне на индекса S&P CME Bitcoin Futures само в рамките на ден. Това означава, че инвеститорите ще могат да проследяват грешките във времето. Когато индексът се понижава, стойността на ETF-ът ще се повишава – и обратното.

Майкъл Сапир, изпълнителен директор на ProShares, отбелязва, че несъответствието между цената на биткойн и фючърсите върху криптовалутата е минимално през тази година заради узряването на фючърсния пазар.

„Разбира се, не може да има гаранции, но имайки предвид как фючърсният пазар следи спот пазара, сме оптимистични“.

ProShares управлява активи за над 65 милиарда долара и е сред компаниите, които се надпреварваха да пуснат подобен продукт. Direxion Funds и AXS Investments подадоха документи за сходни продукти през април.