В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бл. Белев: Не очаквам нов връх в цената на биткойн скоро

Благовест Белев, основател на Blockchain.bg, „В развитие”, 31.05.2022

14:05 | 31 май 2022
Обновен: 16:56 | 31 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Как ще се развие крипто пазарът и дали осемседмичното понижение е дъното е трудно да се предвиди, защото глобалната ситуация е доста несигурна. Има много фактори, които влияят – инфлацията, макроикономически данни за растежа, поведението на централните банки и очакванията за покачване на лихвените проценти, развитието на войната, както и общото настроение на инвеститорите към по-рискови активи, каквито са биткойн и криптовалутите. Това коментира Благовест Белев, основател на Blockchain.bg, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Не само при криптовалутите има такъв спад, много от технологичните акции също са на ниски нива, подчерта събеседникът.

„В момента има страшно много нагнетен песимизъм, което е добър индикатор, че след тези осем седмици спад вероятно следва някакво поне временно покачване. В зависимост от развитието занапред, може да има и следващи спадове”, прогнозира Белев и допълни, че шансът инвеститорите да се изненадат положително е по-голям  от това да има нови лоши новини.

Много би ме учудило, ако след няколко месеца видим нов връх в цената на биткойн, над 68 000 долара примерно. Този тип активи не могат до се борят с общата тенденция на паричната политика, а тя в момента е към охлаждане на пазарите.

„Настоящите нива са ниски и дават възможности за покупка. Ако човек влиза в момента с хоризонт три-пет години напред, е особено подходящо. Ако биткойн падне под 25 000 долара, трябва да се влиза още по-агресивно”.

Има множество потенциални изходи от ситуацията и не всеки е с огромен ръст за тези акции и криптовалути. Диверсификацията на портфейла е особено важна, включително и в суровини, в злато и някаква доза кеш, както и в по-стабилни компании извън САЩ, каза събеседникът.

По думите му регулацията на крипто пазара е здравословна и се очаква обща европейски директива, свързана с криптовалути и стейбълкойни. За бизнеса е добре да има ясни правила, регулациите са тук, за да помагат на обществото, а не да му пречат.

„Най-интересното е, че този сектор се развива толкова бързо, че докато регулаторите успеят да наложат някаква всеобща директива, тя вече е морално остаряла”, посочи Белев.

Ще успее ли TerraUSD да си върне доверието на инвеститорите може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.