Цените на храните възобновяват спада въпреки продължаващите заплахи за доставките

Индексът на цените на храните на ООН отразява разходите за международно търгувани стоки, а не цените на дребно

18:36 | 8 септември 2023
Автор: Агнешка де Соуса
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните цени на храните възобновиха спада до най-ниското си ниво от повече от две години на фона на изобилните доставки на олио за готвене и млечни продукти, въпреки че продължават да съществуват опасения относно потоците от основни основни продукти от някои региони.

Индексът на разходите за хранителни стоки се е понижил с 2,1% миналия месец поради слабото търсене и доброто производство на растителни масла и мляко, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН в петък. Показателят се е понижил с 24% след достигането на рекорд през март 2022 г., когато нахлуването на Русия в Украйна прекъсна износа на зърно.

Зърнените култури са голям двигател на отстъплението от миналата година. Втората голяма реколта от руска пшеница помогна за смекчаване на цените и украинският износ продължава да тече въпреки края на сделката за зърно в Черно море и многократните атаки срещу пристанищата. Прогнозите са също, че САЩ ще съберат почти рекордна реколта от царевица, въпреки че екстремните горещини в края на вегетационния сезон рискуват да ограничат добивите.

Има и други заплахи за доставките. Индия наложи ограничения за износ на ориз, жизненоважна част от диетите на милиарди хора по света, изпращайки оризовия индекс на FAO до 15-годишен номинален връх миналия месец.

Екстремните метеорологични условия засягат различни култури и инфлацията на храните също остава висока в много страни на фона на високите разходи за енергия и труд. Индексът на цените на храните на ООН отразява разходите за международно търгувани стоки, а не цените на дребно.

Цените на млечните продукти, растителното масло и месото са спаднали с най-малко 3% миналия месец, съобщи FAO. Размерът на разходите за зърно също намаля, притиснат от рекордната бразилска реколта от царевица. Цените на захарта се покачиха.