Захарта стигна 11-годишен връх

Бен Шарпълс, Bloomberg

14:00 | 6 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Редица важни меки суровини поскъпват. Дали заради лошото време, протекционизма в някои страни или друго?

При захарта основната тревога е Индия и времето там. През август не валя много в провинциите-производителки на захар. Сега има много спекулации, че страната може да ограничи износа.

Остава още един месец мусон. Реколтата може да се подобри. Но засега на пазара се прокрадва тревога, че за сезон 2023-2024 може да ограничат експорта.

Министърът на храните на Индия миналата седмица каза в интервю, че е сигурен, че през септември ще вали и ще засили реколтата не само на захарна тръстика, но и ориза и пшеницата.

Много смело е да залагаш на времето, но ще видим. През октомври ще имаме повече яснота дали Индия може да ограничи износа.

В Индия този август беше най-сух и най-горещ от век. Но страната се тревожи и за ориза и това може да предизвика верижна реакция и да засегне и вече засяга и други страни.

Преди няколко седмици Индия въведе ограничения на износа на всички сортове ориз. Това обърна пазара. До голяма степен решението бе политическо, защото в началото на следващата година има избори и Моди иска да удържи цените.

Ако е така, успяват да ги овладеят на вътрешния пазар.

Но извън региона пазарът сериозно бе разтърсен.

Страните в Африка и Азия изпратиха министрите си в Индия, за да молят за квоти за износ. Има такава възможност в клаузата за сигурността на храните.

Цените обаче скочиха в Тайланд, където стигнаха 15-годишен връх.

Индонезия за пръв път от десетилетие поиска ориз от Камбоджа.

Има много притеснени за предлагането страни.

Захарта, а и оризът идват от Индия и всичко зависи от мусона през септември. Така че вероятно на тези пазари трябва да очакваме новини.

Това се очаква да е новата норма. Продължаваме да регистрираме екстремно време и 2023г се очаква да стане най-горещата година в историята. Това ли е битката, за която развиващите се пазари трябва да се готвят?

Не само развиващите се пазари. Но и големите производители от САЩ до Китай и Европа.

Лошото и екстремното време се отразиха на реколтата на всички култури – от царевица до соя и пшеница. Проблемът става глобален. Виждате прогнозите.

Юни беше най-горещия в историята откакто се води статистика.

Има силни жеги, след това идват поройни валежи. Времето се променя. Светът, ако не се готви за това, би трябвало да започне.