Основателят на Binance получи 4 месеца затвор

Дейвид Гура, Bloomberg

11:48 | 1 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Основателят на Binance Си Зи бе осъден на четири месеца в затвора по обвинения за пране на пари. Повече информация ще даде репортерът на Bloomberg news Дейвид Гура, който е с нас в студиото. Дейвид, дай ни мнение. Четири месеца?

Да, много по-малко отколкото обвинението искаше. Насоките за издаване на присъди  препоръчват между 12 и 18 месеца, а обвинението искаше присъда от общо 36 месеца. Така че четири месеца е радикално по-малко, отколкото присъдата, на която се надяваха.

Съдията, когато произнасяше присъдата, се отнесе доста равнодушно към аргументите на правителството, че това е съзнателно решение на Чанпън Жао или Си Зи да избегне разпоредбите за пране на пари и да не включи програма против прането на пари в Binance.

В този ред на мисли, можем да определим присъдата като „плясване през ръцете“ на фона на това, което можеше да бъде постановено.

Той се призна за виновен по обвиненията за пране на пари - а има и още едно обвинение за това как се е озовал тук - и се съгласи да плати доста солидна глоба.

Да, 50 милиона долара. Сложното тук е, че е свързано с другото споразумение, което сключи компанията – за 4.3 милиарда долара. Там е комбинация от всички неща, които Binance се признаха, че са извършили: подпомагане на много трансфери на пари между фирми. Той много ясно пледира по това обвинение, че просто няма програма за превенция на прането на пари. Така че всичко това съществува на заден план, но е много по-ограничено от това.