Индия налага още ограничения върху износа на ориз

Индия изнася около 40% от ориза в целия свят

18:15 | 26 август 2023
Обновен: 18:22 | 26 август 2023
Автор: Пратик Пария, Шрути Сривастава, Сидхартра Синг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия наложи още ограничения върху доставките на ориз, за да гарантира продоволствената си сигурност - ход на най-големия износител, който вероятно допълнително ще свие световните доставки на зърното.

Според нотификация на Министерството на финансите, публикувана късно в петък, правителството наложи 20% експортна такса върху всички видове ориз с изключение на басмати, което потвърждава по-ранен доклад на Bloomberg News. Индия вече е ограничила продажбите в чужбина на всички сортове ориз, които не са басмати, което представлява около 80% от общите доставки на ориз. Нейният дял в световната търговия с ориз е около 40%.

Цените на ориза в Азия се покачиха до най-високите си стойности от почти 15 години насам по-рано този месец и може да продължат да растат, което ще увеличи разходите на вносители като Филипините и някои африкански държави. Неотдавнашните протекционистки мерки на Индия са в унисон с агресивните ѝ усилия за охлаждане на местните цени на храните преди общите избори в началото на следващата година, когато министър-председателят Нарендра Моди ще се бори за трети мандат.  

Индия е най-големият износител на ориз в света | Дял от световната търговия през 2022-23 г.

"С този ход цените на вътрешния пазар ще спаднат и това ще помогне на правителството да контролира инфлацията при хранителните продукти", заяви Б.В. Кришна Рао, председател на Асоциацията на износителите на ориз. "Но световните цени ще се повишат и купувачите ще трябва да поемат увеличението. Ще има и предоговаряне между купувачите и продавачите по някои договори."

Оризът е основна храна за около половината от населението на света. Ограниченията на Индия идват в момент, когато цените на храните все още са високи заради войната на Русия в Украйна и нестабилното време по света, което застрашава доставките на зърнени и маслодайни култури. Съществуват опасения, че ходът на Индия за осигуряване на вътрешна продоволствена сигурност ще засегне няколко по-бедни държави, които все още се борят да се възстановят от икономическия спад, предизвикан от Ковида.

Бланшираният ориз представлява около една трета от общите доставки на ориз в Индия. Страната вече забрани износа на натрошен ориз и бял ориз, който не е басмати, ограничи доставките на пшеница и захар, както и складирането на някои култури. Индия обмисля също така да премахне 40% такса за внос на пшеница и да продава домати, лук и зърно от държавните резерви, за да подобри местните доставки.

Бланширането е процес, който включва частично изваряване на ориза преди смилането му, за да се повишат хранителните му стойности и да се промени текстурата на сварения ориз. В някои ресторанти се използва ориз, който е вече почистен и лесен за готвене.

Правителството заяви, че износителите, които имат валидни акредитиви преди новото правило, все още ще могат да изпращат зърно. Данъкът върху износа на бланширан ориз ще остане в сила до 15 октомври.