Продажбите на електромобилите на Volvo се утрояват въпреки растящите разходи

Шведската марка не вижда необходимост да следва Tesla в намаляването на цените

20:25 | 10 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volvo Cars заяви, че "няма нужда" да се присъединява към Tesla и Ford в намаляването на цените за своите електрически модели, след като продажбите се утроиха миналата година.

През 2021 г. около 4 процента от продажбите на Volvo Cars са били модели само с батерии. Това се повиши до 11 процента през 2022 г. и достигна 20 процента през декември.

Марката иска половината от продажбите ѝ да бъдат чисто акумулаторни превозни средства до средата на десетилетието, с цел да продава само електрически автомобили до 2030 г., една от най-амбициозните цели на всеки голям производител на автомобили.

Tesla и Ford намалиха цените на своите електрически модели. Но главният изпълнителен директор на Volvo Cars Джим Роуън каза, че компанията е увеличила цените през 2022 г., след като пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повиши цената на лития, основен материал за батерии.

Но той добави, че компанията не е повишила цените за клиенти, които вече са поръчали кола, което означава, че бизнесът в крайна сметка е поел около една трета от общото увеличение на разходите през годината.

Роуън каза, че очаква цените на лития да паднат тази година и Volvo може да намали цените в отговор. Значителен спад в цените на лития ще „[ни] даде възможност да вземем това решение“, каза той.

Но „не виждаме необходимост“ да намаляваме цените, добави той, поради обема на поръчките на EV, които Volvo Cars има в своите книги.

Комбинация от покачващи се цени на суровините и чиповете плюс прекъсване на веригата за доставки от продължително блокиране на Covid в Китай намали рентабилността на Volvo миналата година.

Печалбата преди данъци за компанията, с изключение на бизнеса с двигатели, който се управлява в съвместно предприятие с китайската Geely, спадна с 15.7% до 17.9 милиарда шведски крони (1.58 милиарда евро) миналата година, което ѝ дава оперативен марж от 5,4 процента. Приходите са със 17% по-високи до 330.1 млрд. шведски крони (29.17 млрд. евро).

Volvo се стреми да увеличи маржовете до 8-10 процента до средата на десетилетието, както и да повиши продажбите до около 100 000 на месец, или еквивалента на 1,2 милиона годишно.

Роуън каза, че целите за продажби и марж са все още постижими, цитирайки плановете на компанията да пусне гама от електрически превозни средства, които ще я отведат на пазара на малки спортни превозни средства, както и очаквания спад в цените на лития.

Въпреки кризата с разходите за живот и притесненията за рецесия на някои пазари, досега бизнесът не е имал увеличение на анулираните поръчки или каквито и да било признаци за забавяне на търсенето.

„Имаше задържано търсене за хора, които искаха нова кола, а пазарът на употребявани автомобили е висок в този момент“, каза Роуан.