Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Продажбите на електромобили в България нарастват бързо и то без почти никакви стимули

Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ, "Бизнес старт", 07.02.2023 г.

13:33 | 7 февруари 2023
Обновен: 14:23 | 7 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Регистрациите на нови електромобили в ЕС растат на фона на общия спад на продажбите в сектора като за 2022 г. достигат 12,1% от всички продажби, ръст от 28% до над 1,1 млн. Основна причина е липсата на алтернатива на електрическите двигатели и високите цени на горивата, като тенденцията обхваща все по-силното навлизане на електрически двигатели в най-различни сфери на мобилност - от тротинетки до електрически самолети. Нуждата от изкопаеми енергийни източници обуславя по-високата цена на електроенергия в момента, но това ще бъде променено с инвестиции във ВЕИ и ядрена енергетика. Това коментира Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Заради системата от държавни стимули до 7500 евро в Германия, страната е отговорна за голяма част от ръста на продажбите през 2022 г. България е един уникален случай без стимули за електромобили, освен за държавни и общински институции. През 2022 г. са регистрирани над 1000 нови електромобила, което е ръст от 131%, но това ниво е занижено заради забавянето от около година на доставките, каза Левков.

"В България има заделени средства за стимулиране на покупка на електромобили, но (системата) отново е сбъркана. Това е Националният Доверителен Екофонд - парадигмата там трябва да се обърне - най-добре е това, което те дават като стимул, независимо дали са общински или държавни институции, да бъде първоначалната вноска, а банкови и лизингови институции да продължат финансирането на тази покупка или ползване, за да може потребителят да плаща месечните такси. Тогава нещата ще се оправят."

Може да се очаква проблемите със забавянията в доставките да намалеят до април-март тази година, смята Левков.

"Увеличаването на цените в момента на електромобилите е абсолютно спекулативно", каза Левков и добави, че близо 30% увеличение в цените за последната година не може да се обясни с разходите за транспорт или цените на суровините.

Автомобилните производители в Европа закъсняха с въвеждането и производството на електрически модели и тези, които не наваксат пропуснатото, няма да съществуват дълго време заради натиска от Tesla и компании като VW и Mercedes. Въпреки бавното въвеждане на електромобили VW вече отчита през 2022 г. леко предимство на пазара в Германия пред Tesla, добави Левков.

Тепърва ще има революции в батериите като навлизането на графеновите технологии, а ако се решат проблемите със съхранението, водородът също може да има голяма роля в бъдещето на мобилността.

В коментар за развитието на нови фабрики за електромобили, Левков каза, че Китай е победител за момента и "ще продължава да побеждава".

"Китайската система за правене на бизнес е достатъчно конкурентна спрямо всички производства в Европа и САЩ. Китайски компании са хегемон на пазарите в Индия и Китай и са първо електромобилни, и после автомобилни компании. И САЩ и Европа разбраха, че тази зависимост от Китай като производител води до късане на веригите за доставка ... и американските и европейските компании ще прехвърлят част от производствата си в техните страни. Не знаем каква ще бъде реакцията на Китай."

Какво е мястото на хибридните двигатели и на водорода в бъдещата мобилност може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.