Промените в Toyota я карат да запази консервативната си прогноза за приходите

Акциите на Toyota компенсираха загубите си и добавиха 1,3% след резултатите. Книжата са поскъпнали с около 6% тази година, след като през 2022 г. загубиха 14%

13:40 | 9 февруари 2023
Обновен: 13:45 | 9 февруари 2023
Автор: Никълъс Такахаши  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите за третото тримесечие на японския автомобилен гигант Toyota Motor Corp. изненадаха приятно анализаторите, но компанията запази консервативните си прогнози за тази година поради упоритият недостиг на компоненти и предстоящата смяна в ръководството, предава Bloomberg.

Печалбата за фискалното тримесечие, приключило през декември, нарасна с 22% до 957 млрд. йени (7,3 млрд. долара) спрямо предходната година, надхвърляйки средната прогноза на анализаторите за 747 млрд. йени. За фискалната година, приключваща през март, оперативната печалба е на път да достигне 2,4 трилиона йени, в съответствие с предварителната прогноза, съобщи компанията в четвъртък.

След 14 години начело на компанията главният изпълнителен директор Акио Тойода се подготвя да стане изпълнителен председател и през април да отстъпи сегашната си роля на Коджи Сато, който ръководи подразделението за луксозни автомобили Lexus. Освен че ще трябва да запази производството, докато продължава да има недостиг на части и полупроводници, Сато ще трябва да насочи Toyota към новата ера на електрификация и автономни автомобили.

Компанията се придържа към прогнозата си въпреки "рязко покачващите се цени на материалите и енергията", дори след като тримесечната печалба бе подкрепена от по-големите обеми и по-слабата йена, която повиши приходите в страната. Тя се стреми да "оцени бързо възможностите за доставка на алтернативни полупроводници и да реагира на промени в дизайна за осигуряване на стабилни доставки", подчертавайки продължаващия недостиг на автомобилни чипове, който е спирачка за световната индустрия. Производителят на автомобили запази прогнозата си за производство на 10,4 млн. автомобила.

"Очакваше се приходите за третото тримесечие да бъдат високи, но може би не толкова", каза Тацуо Йошида, анализатор в Bloomberg Intelligence. Въз основа на ниските очаквания на Toyota за долара и еврото, както и на усилията за намаляване на разходите, оперативната печалба вероятно ще надхвърли прогнозата за фискалната година, добави той.

"Има възможност за увеличение", каза Йошида.

Акциите на Toyota компенсираха загубите си и добавиха 1,3% след резултатите. Книжата са поскъпнали с около 6% тази година, след като през 2022 г. загубиха 14%.

Продажбите за 12-те месеца, приключващи през март, ще бъдат в размер на 36 трилиона йени, в съответствие с предварителната прогноза, заявиха от компанията. За последното тримесечие приходите са нараснали с 25% до 9,75 трлн. йени.

Сато ще поеме поста, докато производството се възстанови от предизвиканите от Covid спирания, прекъсвания по веригата за доставки и недостиг на компоненти. Toyota очаква производството да надхвърли нивата отпреди пандемията през 2023 г., като прогнозира сглобяването на 10,6 милиона автомобила. В същото време тя предупреди, че крайните доставки могат да бъдат с 10% по-ниски, ако не успее да се снабди с достатъчно части, особено чипове.

Наскоро Toyota затвърди статута си на най-голям производител на автомобили в света за трета поредна година, като през 2022 г. е продала 10,5 млн. автомобила, увеличавайки преднината си пред Volkswagen AG.

Въпреки че евтината йена помага на японските автопроизводители да повишат конкурентоспособността на колите, продавани в чужбина, и стойността на приходите, които те генерират, печалбата им не е толкова голяма, колкото преди, защото по-евтината йена увеличава и вносните разходи за суровини и енергия.

В Китай Toyota понижи цената на SUV модела bZ4X с 30 000 юана (4420 долара) - модел с електрическа батерия, представен преди четири месеца, според публикация в акаунта Weibo на съвместното предприятие с GAC.

Намаляването на цените на Toyota последва това на други китайски компании, сред които Xpeng Inc., Nio Inc. и SAIC-GM-Wuling Automobile Co., след като Tesla Inc. започна ценова война през януари.