Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Автомобил за 135 млн. долара: Когато колата се превърне в инвестиция

Маркус Гьорих, автомобилен специалист в RM Sotheby’s, Клуб Investor, 28.01.2023

21:05 | 28 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Колекционирането на автомобили не е хоби само за свръхбогатите, всеки може да се включи в тази игра, което е хубавото в случая. Въпросът е какво иска да постигне човек – дали иска да се забавлява, докато кара, или иска да инвестира в алтернативен актив като кола. Това заяви Маркус Гьорих, автомобилен специалист в RM Sotheby’s, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Гьорих обясни какви са основните изисквания, за да бъде определен даден автомобил като колекционерски. Той трябва да носи някоя от големите марки – Mercedes, Porsche, Ferrari, Bugatti; да е произведена в ограничена бройка – 1500 или дори по-малко; да е кола, която е символ, стана ясно от разговора.

„Ако днес искате да купите колекционерска кола, произведена в 100 или 200 бройки от една серия, това е наистина нещо специално“.

През миналата година RM Sotheby’s е направила продажби за 925 милиона долара, като е продала най-скъпата кола в историята на цена от 135 милиона долара – Mercedes 300 SLR от 1955 г. 

Гьорих смята, че има автомобили, които могат да минат този рекорд. Като пример той даде състезателния  Mercedes 300 SLR на Стърлинг Мос и Денис Дженкинсън (навигаторът му), с който триумфират на "Миле Милия“, както и BMW M1 – колата, изрисувана от Анди Уорхол.

По думите на Гьорих закупуването на стар автомобил с цел да се изчака повишаване на цената е удачна инвестиция.

„Всички коли от миналото имат някакво покачване в цените. Да не се кара автомобилът е крайност, която не е добра... Трябва да се кара разумно“.

Гьорих коментира и процеса по електрификация в автомобилния свят.

„Това са коли за каране и е разумно, но не знам дали е разумно да се слагат всички яйца в една кошница – да смятаме, че електрификацията е единственият подход към бъдещето. Това е един подход, но има и други идеи като био горивата, въглеродно неутралните горива или горивни клетки“.

Според него трябва да се мисли за околната среда, но успоредно с фокуса върху автомобилния сектор, е необходимо да се насочат усилия и към най-големите замърсители.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.